U srijedu je izmjerena najviša razina mora od 1955. godine

U srijedu je izmjerena najviša razina mora od 1955. godine

Podijeli

Olujno jugo koje je poharalo Dalmaciju kratkotrajno je oslabjelo, ali već sutra stiže novo pogoršanje. Meteoalarm je izdao crveni alarm za veći dio Dalmacije zbog olujnog juga, dok je za ostatak obale na snazi narančasti alarm zbog obilne količine kiše.
Osim štete koju je prouzrokovalo, olujno jugo donijelo je i rekorde. Mareografska postaja Split zabilježila je najveću razinu mora od 1955. godine, rekao je za Media servis Srđan Čupić, načelnik oceanografskog odjela.

“To je 91,1 cm iznad srednje razine mora. To je jedna ekstremna razina mora koja je, vidjeli ste u kombinaciji s olujnim vjetrom i visokim valovima u akvatroiju Splita i Dubrovnika izazvala velike poplave i oštećenja obale. Na svu reću nije izazvala gubitke života.”

Kraj otočića Sveti Andrija zabilježen je i najveći ikad izmjeren val na Jadranu.

“To je zabilježeno 12.11. u 16 sati. Iznosio je 10 m i 87 cm.”

U petak i u dane vikenda povremeno se vraća jako, mjestimice i olujno jugo, rekao je za Media servis Krunoslav Mikec iz Državnog hidrometeorološkog zavoda.

“Dobra je vijest da, iako će biti vjetrovito, onakva jačina vjetra kakva je bila prije dva dana, ipak se vjerojatno ne očekuje. Ponovno će biti ograničenja u pomorskom prometnu, a ponegdje moguće i plavljenje obala.”

Prva polovica novog tjedna donosi smirivanje vremena. Vjerojatnost za kišu bit će sve manja, a i vjetar će biti slabiji.

Podijeli