U Saboru rasprava o povećanju rodiljnih i porodiljnih naknada od 1.travnja

U Saboru rasprava o povećanju rodiljnih i porodiljnih naknada od 1.travnja

Podijeli

Na sjednici Sabora raspravljalo se o izmjenama Zakona o rodiljnim i roditeljskim naknadama. Od 1. travnja trebale bi se povećati potpore za drugih šest mjeseci djetetova života sa 3.991 kunu na 5.654 kuna. To je povećanje od čak 41 posto. Vlada predlaže i skraćenje radnog staža potrebnog za ostvarenja prava na potporu, s 12 na devet mjeseci. Većina zastupnika pozdravila je ove mjere. No, oporbenjaci ističu da postoji još prostora za poboljšanje.
Ministrica demografije Vesna Bedeković nije se pojavila u Saboru kako bi branila izmjene Zakona, što joj je zamjerio dio oporbenih zastupnika. To je umjesto nje učinio državni tajnik Ivica Bošnjak. Prvo je predstavio izmjene koje se odnose na rast naknada, a onda dodao da se u Zakon unosi još jedna važna promjena.

“Odnosi se na kategoriju koja skraćuje radni staž potreban za ostvarivanje statusa zaposlenog odnosno samozaposlenog roditelja s 12 na 9 mjeseci odnosno s 18 na 12 mjeseci s prekidima”.

Zastupnica Mosta Sonja Čikotić pozdravila je ovu mjeru, ali se pita gdje je zapela provedba sto demografskih mjera koje je Vlada obećala na početku mandata. Nakon četiri godine još ne postoji strategija ni jasan dokument sa smjernicama, ističe Čikotić.

“Ovo je sve folklor. Vi nakon četiri godine obećavate strategiju koja je u Nacrtu koja još uvijek nije vidjela javno savjetovanje. Obećavate nekih pompoznih sto mjera koje ste koristili u predizbornim kampanjama. Sada se evo bliži izborna godina pa se nešto treba povećati”.

Bandićeva zastupnica Marija Puh ističe da Vlada u proračunu mora pronaći sredstva za delimitiranje porodiljnih naknada.

“Smatram da bi takav jedan potez definitivno bio i poticaj ženama da se odluče na rađanje jer mnoge žene koje imaju visoka primanja vjerujem da jako dobro izvažu prije nego što se odluče da će imati dijete i koliko će djece imati”.

“Od tog pitanja nismo odustali, Vlada je sigurno posvećena i evo u prethodno spomenutoj strategiji demografske revitalizacije to sigurno predstavlja jedan smjer u kojem želimo ići”.

SDP-ovac Saša Đujić pozdravlja povećanje potpora, no primjećuje da su u projekcijama proračuna za iduće dvije godine zadržana ista sredstva te da se ne vidi postepeno podizanje naknada i u budućnosti.

“Mislim da je ovo jedna jako dobra mjera. O drugim stvarima ću govoriti u pojedinačnoj raspravi, ali mislim da bi trebalo imati malo više ambicije pa planirati postepeno podizanje naknada još i u budućnosti što se ne vidi iz projekcija proračuna.”

“U projekcijama za 2020./21. godinu predviđeno je 220 milijuna kuna povećanje. Na razini 2020. godine u iznosu od 161 milijun kuna. Nakon 10 godina prvi put smo pristupili povećanju osnovica i prava za sve kategorije roditelja, a ovim izmjenama smo posebno targetirali zaposlene i samozaposlene roditelje”.

Dio zastupnika smatra da je Vlada trebala unijeti izmjene koje bi omogućile prebacivanje porodiljnog dopusta na bake i djedove. SDP-ovka Sabina Glasovac tu ideju podržava, a ističe i da Vlada mora riješiti i druge probleme s kojima se suočavaju mladi roditelji.

“To je način na koji će se riješiti stambeno pitanje. Nemojmo zaboraviti ni vrtiće ni domove umirovljenika jer to su sve servisi koji omogućavaju roditeljima lakši život i veću posvećenost”.

HDZ-ovac Domagoj Mikulić podsjetio je da je ovo drugo podizanje iznosa naknade u mandatu ove Vlade. No, ističe da usprkos tome pravo na porodiljni koristi tek dva posto očeva. Zanimalo ga je kako će Vlada dodatno stimulirati očeve za ostanak kod kuće.

“Naravno da je cilj i usklađivanje obiteljskog i poslovnog života, ali i veća uključenost žena na tržište rada. Upravo to korištenje ovog prava od strane očeva otvara ovu perspektivu da podjela roditeljske odgovornosti bude više izražena, a kao osnovni preduvjet upravo je podizanje ovoga limita”.

Zastupnici bi danas trebali raspravljati i o konačnom prijedlogu zakona o prometu drva i proizvoda od drva, prijedlogu zakona o kemikalijama te izvješću o stanju i radu kaznionica, zatvora i odgojnih zavoda za 2018. godinu.

Podijeli