U Saboru rasprava o izmjenama Zakona o sigurnosti i prometu na cestama

U Saboru rasprava o izmjenama Zakona o sigurnosti i prometu na cestama

Podijeli
Foto: Dino Varošanec
U Saboru se danas raspravljalo o ključnim izmjenama Zakona sigurnosti prometa na cestama. Izmjenama bi se povećale kazne za najteže prometne prekršaje i njihovo ponavljanje.
Prekršaji bi bili razvrstani u osam kategorija, među kojima su odbijanje alkotesta, prolazak kroz crveno svjetlo, vožnja pod utjecajem droga i vožnja u suprotnom smjeru. Državni tajnik u Ministarstvu unutarnjih poslova Žarko Katić:”Nijedna se Vlada ne želi zamjeriti ljudima ali ako je izbor između zamjeranja i smanjenja broja poginulih, ova Vlada se odlučila stati na kraj neodgovornim pojedincima i smanjiti broj stradalih na hrvatskim autocestama.”

Zastupnik MOST-a Marko Sladoljev smatra da problem treba početi rješavati i na ostalim razinama, poput toga da se većem broju ljudi omogući kretanje sigurnim prometnicama:

“Mi imamo slučaj da hrvatski građani jednostavno nemaju novaca za hrvatske autoceste, koriste državne ceste koje su puno nesigurnije i mislim da je tu ključ problema.”

Novčane kazne će varirati u iznosima od 10 do 20 tisuća kuna za ponavljanje najtežih prekršaja, ovisno o kategoriji. S 500 kuna na tisuću planira se povećati kazna za nekorištenje sigurnosnog pojasa te nepropisan prijevoz djece, dok će se korištenje mobitela u vožnji kažnjavati sa 1500 kuna. Neki od zastupnika su mišljenja da bi kazne trebalo prilagoditi primanjima građana. Zastupnik SDP-a Joško Klisović kaže kako bi, umjesto treniranja strogoće na svim pripadnicima prometa, trebalo poraditi na educiranju sudionika u prometu:

“Ono što želim reći da mi se čini da zakon počiva prvenstveno na represiji, na visokim kaznama, a kao što u policiji jako dobro znaju prevencija je u stvari ključ rješavanja ovakvih pitanja.”

Dodajmo, u slučaju kad vozač drugi put unutar tri godine ponovi neki od teških prekršaja, vozačku dozvolu će izgubiti na najmanje šest mjeseci, a za treći i svaki sljedeći put najmanje godinu dana.

Podijeli