U Saboru izvješća DORH-a za ’17. i ’18.: Radimo na sistematizaciji iz...

U Saboru izvješća DORH-a za ’17. i ’18.: Radimo na sistematizaciji iz ’01. i fali nam 150 ljudi

Podijeli

Kako je DORH radio u 2017. i 2018. te koliko je predmeta riješio? Neke su od tema izvješća koje je glavni državni odvjetnik iznio saborskim zastupnicima. Oporba je imala brojna pitanja i kritike.

Na dnevnom redu sjednice Sabora danas su se našla dva izvješća o radu Državnog odvjetništva Republike Hrvatske i to za već davnu 2017. i malo bližu 2018. godinu. Iznio ih je glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić:

“Državna odvjetništva su u 2018. imala ukupno u radu 252 323 predmeta što je 4% manje nego 2017. godine. Od toga je preko 72 tisuće starih predmeta neriješenih iz 2017. Primljeno je gotovo 180 tisuća novih predmeta. Riješili smo ukupno 186 986 predmeta tako da je ostalo neriješeno nešto preko 65 tisuća. Broj neriješenih predmeta u državnim odvjetništvima je smanjen za 10%.”

Istaknuo je da su državni odvjetnici svjesni propitkivanja njihova rada.

“Transparentnost rada je dobrodošla, ali pri tome svi moramo biti svjesni da je postupanje DORH-a u kaznenim i građanskim predmetima tajno ili barem ne javno i da često nismo u mogućnosti zadovoljiti znatiželju javnosti”, dodao je Jelenić.

No, zastupnike su zanimali konkretni predmeti, kao što su istrage oko zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

“Sabornica nije mjesto na kojem se može raspravljati o konekretnim predmetima”, poručio je glavni državni odvjetnik.

SDP-ovac Joško Klisović je pozdravio što je uveden ključni indikator uspješnosti DORH-a te što brzo reagiraju na korupciju unutar svoje institucije.

“Povjerenje u hrvatsko pravosuđe je vrlo nisko od strane hrvatskih građana, de facto najniže u Europi. Što misle učiniti da povećate povjerenje i zadobijete povjerenje građana za svoj rad?”, pitao je Klisović.

“Mislim da je moja zadaća kao glavnog državnog odvjetnika da se počisti u svom dvorištu. U tuđim dvorištima neka čiste oni koji su za to nadležni”, odgovorio je Jelenić.

Zastupnik MOST-a Nikola Grmoja pitao je zašto slučajevi, nakon što se potvrdi optužnica, traju godinama.

“Imate li vi tu ikakvih alata? Što možete tu napraviti kada već govorite o tome da niste odgovorni, ali da zbog drugih imate lošiju percepciju?”, pitao je Grmoja.

“U principu procesno zapravo ništa. Eventualno pisati neke požurnice sudu, ali te požurnice nikoga, na bilo koji način ne obvezuju”, odgovorio je Jelenić.

Grmojinog stranačkog kolegu Roberta Podolnjaka zanimalo je zašto Europska komisija smatra da su DORH-u kadrovski i materijalno ograničene mogućnosti.

“Ovo je ocjena koja zapravo pokazuje da jeste na dobrom tragu, ali da nemate dovoljno mogućnosti. Što je razlog?”, pitao je Podolnjak.

“Mi radimo na sistematizaciji iz 2001. godine i fali nam 150 ljudi”, odgovorio je Jelenić.

Oporbi je sporno što se početkom 2020. podnosi izvješće za 2017. Čelnica GLAS-a Anka Mrak Taritaš i SDP-ov zastupnik Gordan Maras:

“Vrlo je teško raspravljati o izvješću iz 2017. u veljači 2020. I to, mogu se složiti, nije krivnja vas. Vi ste to dostavili i mi smo ga u Saboru dobili 26. travnja 2018. godine.”

“Presporo ide puno toga, ne samo izvješće, ona samo konstatiraju što se događalo. Presporo ide suđenje HDZ-u i njihovom premijeru, presporo ide suđenje gradonačelniku Grada Zagreba. Pravosuđe radi presporo.”

I HDZ-ovac Branko Bačić smatra da bi bilo bolje da su izvješća bila ranije na dnevnom redu:

“Bilo bi bolje da se nakon što se Vlada očituje o takvim izvješćima da se odmah o tome raspravi, ali očito postoje određeni prioriteti koji se uvrštavaju u dnevni red.”

A evo što kaže glavni državni odvjetnik:

“Moje mišljenje je, bolje ikad nego nikad.”

Podijeli