U Puli svečano otvorena vojarna Hrvatskih branitelja u Istri

U Puli svečano otvorena vojarna Hrvatskih branitelja u Istri

Podijeli

U Puli je svečano otvorena vojarna Hrvatskih branitelja u Istri. Pula je time postala još jedan u nizu gradova u koji je u posljednje dvije godine vraćena Hrvatska vojska nakon Sinja, Vukovara, Ploča, Varaždina i Udbine.
Ministar obrane Damir Krstičević poručio da je to velik dan za Hrvatsku.

“S ovim je Hrvatska vojska pokrivena. Ona je na prostoru cijele Hrvatske. Ona je u funkciji jamca mira i sigurnosti. Ovaj operativni raspored nam omogućuje da možemo imati manevar, da uvijek možemo biti na raspolaganju, da uvijek možemo pomoći narodu bilo to u požaru, poplavi, snježnim padalinama, kontroli granice i sve ostale zadaće koje Hrvatska vojska ima”.

Otvaranju je prisustvovala i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović

“Kao vrhovna zapovjednica Hrvatske vojske mogu danas u vojarni ‘Hrvatski branitelji Istre‘ svjedočiti povratku Hrvatske vojske u našu hrvatsku Istru i hrvatsku Pulu koji njeguju svoje hrvatstvo, ali i identitet svojih nacionalnih manjina”.

Tamo će se biti razmješteno oko 140 pripadnika novog Središta za besposadne zrakoplovne sustave, Opslužništva vojarne Zapovjedništva za potporu koje će se izmjestiti s dosadašnje lokacije u luci Vargarola te razvojna jezgra 4. pričuvne pješačke pukovnije Hrvatske kopnene vojske. Načelnik Glavnog stožera OS RH general Mirko Šundov iskoristio je priliku da pozove mlade Istrijane da se pridruže Hrvatskoj vojsci.

“Ovo je sigurno dobra prilika da se mladi ljudi iz Istre pridruže Hrvatskoj vojsci u razvoju ove nove sposobnosti, u razvoju besposadnih sustava, senzora, uvođenja novih tehnologija koje će zasigurno pomoći da Hrvatska vojska još uspješnije provodi svoje zadaće”.

Na ulazu u vojarnu otkriveno je i spomen obilježje u znak sjećanja na prelet MiG-om pilota Danijela Borovića. Ministar Krstičević izrazio je zadovoljstvo što se današnji događaj na ovaj način može povezati s Domovinskim ratom.

“Ovaj ovdje avion simbolizira odlučnost, hrabrost hrvatskog čovjeka. Još jednom iskazujem zahvalnost našem pilotu Danijelu Boroviću koji je 4.2.1992. sletio i to je bio prvi avion koji je sletio na hrvatsko tlo, a prije toga je to napravio samo Rudolf Perišin”.

U iduća dva dana na parkiralištu ispod Arene građani mogu pogledati taktičko-tehnički zbor naoružanja i opreme Hrvatske vojske.

Podijeli