U Međimurju će se ponovno mjeriti temperatura zraka

U Međimurju će se ponovno mjeriti temperatura zraka

Podijeli

S obzirom na to da se unazad nekoliko mjeseci na području Međimurske županije ne provodi mjerenje temperature, tlaka zraka, vlage, smjera i brzine vjetra, i na taj se način gube dragocjeni podaci o vremenu na području naše županije i prekida dugogodišnji kontinuitet, župan Međimurske županije Matija Posavec održao je radni sastanak s predstavnicima Državnog hidrometeorološkog saveza kako bi se mjerenje vratilo u Međimurje.

Meteorološka motriteljska postaja za Međimurje je na prostorima Gradsko-komunalnog poduzeća Čakom u Čakovcu, te će inicijativom Međimurske županije ona biti preseljena na prostor bivše vojarne odakle će se ponovno meteorološki podaci prikupljati pet puta tijekom dana.

U zimskom računanju vremena mjerit će se u 6, 7, 13,14 sati i u 21 sat, dok će u ljetnom računanju vremena mjerenja biti u 7, 8, 14 te 15 sati, kao i u 22 sata. To je novi sustav DHMZ-a u kojem će mjeritelj prikupljati podatke i neprekidno pratiti temperaturu, tlak, smjer i brzinu vjetra.

Glavni cilj je povećanje količine i kvalitete podataka o vremenu, klimi, stanju voda i kvaliteti zraka, a time i bolje praćenje klime i pripremljenost na posljedice klimatskih promjena u cijeloj Hrvatskoj. Kišomjerne postaje u Štrigovi, Podturnu i Prelogu nastavljaju prikupljati podatke.

DHMZ je i u postupku projektiranja i nabave automatskih mjernih postaja za Hrvatsku, te će jedna takva postaja biti predviđena i za našu županiju.

Podijeli