U Jadranskom moru uočeni leteći lignjuni, iznimno rijetka vrsta

U Jadranskom moru uočeni leteći lignjuni, iznimno rijetka vrsta

Podijeli

Nakon što su kitovi stigli u Velebitski kanal, u Jadranskom su moru ugledani novi gosti, javlja N1.

“Ovih dana na području Visa, u letu su primijećeni leteći lignjuni, točnije vrsta lignjavac (Ommastrephes bartramii).

Dok je manjeg rasta, ova vrsta iskače iz mora poput ribe poletuše te uz pomoć posebne kožice na krakovima i svojih peraja u zraku može preći udaljenost i do 30 metara. Obično ih se može vidjeti kako lete u skupinama i to ispred bržih brodova. Takav let idealna je obrana protiv napada grabežljivih riba.

Ono što je interesantno je i da takva pojava u Jadranu, koliko nam je poznato, nije zabilježena u stručnoj literaturi u kojoj se ova vrsta spominje tek kao izrazito rijetka vrsta za Jadransko more, i to na temelju vrlo malog broja ulovljenih velikih primjeraka.

Podsjetit ćemo vas da smo na ovoj stranici nekoliko puta objavili vijest da se veliki lignjavac ulovio dok je bio izgubljen u plićaku. Najveći takav bio je 2013. u Šipanskoj luci, taj primjerak težio je 7,5 kg. No nije nam poznato ni po pričama da su manji lignjavci viđeni dok lete u zraku nad pučinom. Ukoliko ste ih prije viđali slobodno napišite vaše iskustvo u komentaru, a ako ih želite vidjeti ovih dana očito imate priliku, samo se otisnite na otvoreno more i otvorite oči.

Pojava njihovog leta poznata je u zapadnom Mediteranu i u suptropskim područjima svih oceana”, napisali su s portala Podvodni.hr na Facebooku.

Podijeli