U Hrvatskoj je 442 zaraženih, muškarac iz Istre preminuo od koronavirusa

U Hrvatskoj je 442 zaraženih, muškarac iz Istre preminuo od koronavirusa

Podijeli

Muškarac iz Istre preminuo je zbog kornavirusa, objavio je Stožer civilne zaštite. Detalje o broju novooboljelih iznio je ravnatelj HZJZ-a, Krunoslav Capak.

“U ovome trenutku imamo 442 potvrđena slučaja što je 24 više od jutros, što je 60 slučajeva u 24 sata. Ne povećava nam se broj, nego se od subote, kad smo imali 78 slučajeva, što je bio vrhunac, držimo ispod te brojke što nam daje nade da će naša krivulja biti više položena nego uspravna.”

U osječko-baranjskoj županiji je 25 zaraženih osoba. Za tu županiju određen je poseban epidemiolog koji će se baviti situacijom u bolnici, rekao je Capak.

“U ovom trenutku mogu reći da se intenzivno radi epidemiološka obrada i da ćemo uskoro znati koji je broj liječnika bio u kontaktu s oboljelima i neće više moći raditi, nego će morati ići u izolaciju. Imamo mogućnost da neke od njih testiramo i također procijenimo situaciju.”

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti u Zagrebu, Alemka Markotić, komentirala je zahtjev Hrvatske liječničke komore o većem broju testiranja na koronavirus.

“Čak i da imate takve tehničke mogućnosti, a nema ih nitko u svijetu i da testiramo 800.000 ljudi ujutro, bar bi njih 100 navečer imalo simptome. Dakle ja bih voljela da mi netko od tih koji govore da treba više – što znači to više? Kad, koga i zašto testirati? U svakoj dijagnostici postoje kriteriji, ovaj virus nije nikakva iznimka.”

Podijeli