U Hrvatskoj i dalje petero zaraženih koronavirusom

U Hrvatskoj i dalje petero zaraženih koronavirusom

Podijeli

U Hrvatskoj je i dalje pet potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom. Među njima je i djevojka prvozaraženog blizanca iz Zagreba, što je otkriveno tek iz trećeg testiranja. Koronavirus u Hrvatskoj zasad ne pokazuje tendenciju zabrinjavajućeg širenja, no utjecaj na gospodarstvo već je vidljiv.

U Zagrebu braća blizanci i djevojka jednog od njih, u Rijeci još dvije osobe. To je trenutno petero zaraženih koronavirusom u Hrvatskoj. O daljnjim testiranjima izvijestio je ministar zdravstva Vili Beroš.

“Mogu samo reći da je 156 ukupno testiranih, šest nalaza je u izradi i novih pozitivnih nema u ovom trenutku, tako da je to dobra vijest.”

Djevojci je virus otkriven nakon što su prva dva nalaza bila negativna, rekla je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti u Zagrebu, Alemka Markotić.

“Očekivali smo da bi mogla biti pozitivna, zato je bio već broj testiranja, iako su simptomi jako blagi i gotovo ih više nema. Ona je cijelo vrijeme bila u izolaciji, od postavljanja sumnje na kontakt.”

Situacija je epidemiološki jako dobra, jer su novooboljele osobe već bile u karanteni, rekao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Krunoslav Capak.

“…jer da ih nismo hospitalizirali, da nisu bili u karanteni, imali bi dodatne kontakte, dodatni rizik da oboli netko drugi.”

Pomoćnik ministrice poljoprivrede, Krunoslav Karalić rekao je da kućni ljubimci i domaće životinje ne obolijevaju od koronavirusa.

“Naše životinje nisu izvor zaraze, nisu prijenosnik bolesti i ne predstavljaju opasnost. U Europi nema znanstvenih dokaza o putu prijenosa sa životinja na ljude.”

Ministar financija Zdravko Marić ponovio je kako je nemoguće procijeniti u kojoj će mjeri situacija s koronavirusom utjecati na gospodarstvo, a već sad se vide blage posljedice.

“Međutim ono što je važno, mi za takve namjene imamo uvijek i predviđena proračunska sredstva. Zato postoji proračunska zaliha, ona se svake godine planira. Ove godine je planirana u iznosu od 100 milijuna kuna. Postoji i Zakon o sustavu domovinske sigurnosti, koji predviđa da se naprave određene korekcije.”

​Na Zagrebačkoj burzi cijene dionica jutros su nakon prvih pola sata trgovanja izgubile na vrijednosti više od 2,5%, slijedeći svjetska tržišta.Kreditna agencija Moody’s navodi kako bi eventualna pandemija mogla izazvati globalnu recesiju u prvoj polovini godine.

Podijeli