U Hrvatskoj 91 novi slučaj, revidiraju se preporuke za privatna i javna...

U Hrvatskoj 91 novi slučaj, revidiraju se preporuke za privatna i javna okupljanja

Podijeli
Foto: Dino Varošanec

U Hrvatskoj u zadnja 24 sata imamo 91 novi slučaj koronavirusa, jedna je osoba preminula. Na bolničkom je liječenju 100 osoba, s tri pacijenta na respiratoru. Iako se povećani broj novooboljelih dovodi u vezu sa svadbama, Nacionalni stožer neće zabraniti vjenčanja, nego će izdati nove preporuke.
O novim preporukama za privatna i javna okupljanja, izvijestio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na sjednici Vlade.

“Hrvatski zavod za javno zdravstvo u koordinaciji sa Stožerom civilne zaštite razmatra mjere koje se eventualno mogu primijeniti kao dodatne mjere veznae za tu vrstu okupljanja.”

Ministar zdravstva Vili Beroš poručio je da su dosadašnje mjere radi suzbijanja pandemije koronavirusa donijele rezultate.

“U protekla dva tjedna susrećemo se s novim izazovima, unosu zaraze iz susjednih zemalja, povećanom broj zaraženih u noćnim klubovima te na obiteljskim i ostalim okupljanjima. Kao odgovor na navedeno Ministarstvo unutarnjih poslova i Državni inspektorat provode pojačan nadzor u noćnim klubovima koji već ostvaruje rezultate.”

Osvrnuo se na uvozne slučajeve i odnos prema ostalim zemljama.

“Najviše oboljelih i njihovih pozitivnih kontakata dolazi iz Srbije, 30 oboljelih i 44 kontakta, potom BiH 12 oboljelih i 10 kontakata, te Slovenije 10 oboljelih i pet kontakata. U usporedbi s ostalim državama Europe, s osamdeset i jednim slučajem na sto stanovnika dalje smo među državama s najpovoljnijom epidemiološkom slikom.”

Unatoč povećanom broju oboljelih, ministar turizma Gari Cappelli istaknuo je da u Hrvatskoj nemamo niti jednog bolesnog turista.

“Nijemaca je praktički samo 10 posto manje nego prošle godine u istom periodu. S njemačkim gostima smo praktički došli na istu razinu kao prošle godine, a na razini cijele godine, kad gledamo u globalu za sedmi mjesec, došli smo čak na 54 posto u odnosu na prošlu godinu, što nismo čak ni očekivali takav rezultat.”

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak za Antenu Zagreb je otkrio kakve će preporuke izdati Stožer:

“Za održavanje vjenčanja, okupljanja u ugostiteljskim objektima, cateringu i hotelima gdje ćemo malo postrožiti. Morat će se precizno voditi poimenice prisutni gosti, OiB i broj mobitela, tražit ćemo od oragnizatora da spriječi grljenje i ljubljene, a mladencima će biti dozvoljeno da poljubi mladenke, ostalima ćemo reći da to ipak ne naprave‘‘.

Najviše slučajeva zaraze u zadnja 24 sata ima Zagreb, 23 je novooboljelih. Većina su kontakti ranije oboljelih osoba, rekla je zamjenica ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo Andrija Štampar, Sandra Šikić. Upitana je hoće li se uvesti nove mjere na razini grada.

“Mi smo predložili nošenje maski u javnom prijevozu, što je preporuka i za sve javne zatvorene prostore. Građane pozivamo da nose maske u zatvorenim prostorima, to vrijedi i za obiteljska okupljanja.”

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić ponovio je da će građani morati naučiti živjeti s virusom.

“Vraćamo se opet s 3,5 posto na 5 posto pozitivnih u osnosu na broj testiranih, ja bih to nazvao ringišpilom. Migracije, godišnji odmori rezultirat će blagim povećanjem broja oboljelih u odnosu na broj testiranih.”

U Brodsko-posavskoj županiji 12 je novih slučajeva, izvijestio je ravnatelj županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Ante Cvitković. Dodajmo da ima Istarska županija devet novozaraženih. Kod sedam osoba radi se o uvezenim slučajevima. Po sedam slučajeva imaju Splitsko-dalmatinska i Šibensko-kninska županija.

Podijeli