U Hrvatskoj 53 novozaraženih, Stožer ozbiljno razmišlja o ograničenju ili zabrani...

U Hrvatskoj 53 novozaraženih, Stožer ozbiljno razmišlja o ograničenju ili zabrani vjenčanja i obiteljskih okupljanja

Podijeli

U Hrvatskoj je 53 novozaraženih koronavirusom. Jedna je osoba preminula, a na respiratoru su 4 pacijenta. Velik broj novooboljelih dovodi se u vezu s vjenčanjima pa Nacionalni stožer ozbiljno razmišlja o ograničavnju ili zabranama vjenčanja i obiteljskih okupljanja.
U Požegi je došlo do proboja koronavirusa u bolnici, gdje je zaraženo 15 djelatnika, a Kutina je postala novo žarište u zemlji. Proslava diplome rezultirala je sa ukupno 12 zaraženih osoba u posljednjih nekoliko dana, izvijestila je jutros ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo u Kutini Marija Starčević:

“Svi koji su bili na toj proslavi su testirani, oni koji su bili bliski kontakti, to su uglavnom svi gosti s te fešte. Radi se o mladim ljudima koji su išli u kafiće, oni nisu znali da su zaraženi. Sigurna sam da ćemo spriječiti daljnje širenje.”

Čekaju se nalazi još 30-ak uzoraka osoba koja su bile na toj proslavi ili su bile u kontaktu. U međuvremenu u Sisačko-moslavačkoj županiji danas su zabilježena 3 nova slučaja zaraze, od kojih je samo jedan iz Kutine. U Splitsko-dalmatinskoj županiji 6 je novooboljelih, a povezuje ih druga proslava, odnosno svadbeno okupljanje od prije nekoliko dana, rekla je ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije Željka Karin.

“Očekujemo povećani broj oboljelih sa tih okupljanja, ja bih voljela da ne bude, ali s obzirom na epidemiološku obradu, vidjet ćemo.”

Budući da je ovo samo jedno u nizu vjenčanja koji su za posljedicu imali širenje epidemije, buduće mladenke koje u skorije vrijeme planiraju reći sudbonosno – da, s nestrpljenjem iščekuju odluku Nacionalnog stožera, koja bi po ranijim najavama mogla ići u smjeru ograničavanja ili zabrane vjenčanja. Danas ta odluka još nije stigla. No vratimo se brojkama, u Zagrebu je 13 novih slučajeva, izvijestila je zamjenica ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo Andrija Štampar Sandra Šikić.

“Većina su kontakti ranije oboljelih osoba, a za njih 6 ne znamo točan izvor zaraze. Trenutno su u Gradu Zagrebu 374 pozitivne osobe, a 171 osoba ima mjere samoizolacije.”

S ciljem ublažavanja negativnih posljedica na gospodarstvo zbog pandemije koronavirusa, gradonačelnik Milan Bandić najavio je produžavanje mjera pomoći poduzetnicima.

“Od oslobađanja najamnine za zagrebačke poduzetnike u zagrebačkim prostorima do oslabađanja plaćanja zakupa javnih površina kad su u pitanju teresse i kiosci pa sve do oslobađanja 30-postotne komunalne naknade za poduzetnike. Sve te mjere koje smo aktivirali 1.travnja produljuju se još tri mjeseca za srpanj, kolovoz i rujan.”

Podijeli