U Hrvatskoj 280 novozaraženih, Đikić: Malo smo se zaigrali

U Hrvatskoj 280 novozaraženih, Đikić: Malo smo se zaigrali

Podijeli
Foto: Dino Varošanec

U Hrvatskoj je ukupno 280 novih slučajeva zaraze COVID-19 virusom. Šest osoba je preminulo. I dok visoke brojke zaraženih javnost pripisuje turističkoj sezoni i otvaranju granica, znastvenik Ivan Đikić tvrdi “malo smo se zaigrali”.
Trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom je 2.103. Na bolničkom liječenju nalaze se 293 osobe od čega ih je 20 na respiratoru. Nažalost, preminulo je šest osoba. Najteže stanje i dalje je u Splitsko-dalmatinskoj županiji koja bilježi 71 novi slučaj zaraze. U glavnom gradu Zagrebu pak, 27 novooboljelih, izvijestila je Sandra Šikić, zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda “Dr. Andrija Štampar”.

“Unutar ovih 27 zabilježena su dva pozitivna učenika u dvije osnovne škole. Posljedično tome, 44 učenika i jedan nastavnik dobili su mjere samoizoalcije. Trenutno je u tijeku epidemiolški izvid u jednoj srednjoj školi gdje smo zabilježili grupiranje simptoma. Danas će se provesti tesitranja, pa ćemo o tome više izvijestiti sutra”, izvijestila je Šikić.
Komentirajući brojna mišljenja javnosti da je situacija u Hrvatskoj lošija zbog spašavanja turističke sezone i otvaranja granica, znanstvenik Ivan Đikić u “Jutarnjem showu” Antene Zagreb rekao je da je to “krivi dojam” i da je problem bio u manjku testiranja turista u zemlji.

“Turizam kao grana koja je važna nije kriva za naše povećanje brojeva. Druge zemlje su isto imale turiste. Ono što se nama dogodilo je da smo se mi, nažalost, previše zaigrali govoreći da smo pobijedili virus, da je virus oslabio, da postoje znanstveni podaci. To je sve bilo nestručno i to ignoriranje virusa nas je dovelo do toga da sada imamo više umrlih ljeti nego što smo imali na proljeće”, poručuje Đikić.
Primjenu cjepiva protiv koronavirusa vjerojatno možemo očekivati u prvom dijelu iduće godine, između ožujka i lipnja, dodao je Đikić. Istarska županija uputila je novi apel Austriji i Sloveniji od kojih traži ponovno razmatranje selektivnog uvođenja mjera za Hrvatsku, odnosno na temelju regija ili županija.

“Stabilna i povoljna dobra epidemiološka situacija u Istri nije rezultat sreće, nego strategije i discipline”, poručili su istarski župan i gradonačelnici.

A iako je školska godina već počela, ona akademska tek slijedi, zbog čega je HZJZ izdao upute za rad, kako učeničkih, tako i studentskih domova. Uz opće upute o pojačanoj higijeni korisnika, djelatnika i prostorija, do daljnjeg su zabranjeni svi posjeti domovima.

Ne preporuča se grupiranje u veće skupine ljudi, ali maske nisu obavezne na otvorenom, kaže za Media servis voditelj sanitarne i vetereninarske kontrole SC-a Krešimir Matijević.

“Što se tiče zajedničkih prostorija, svi studenti su upoznati sa zabranom održavanja popularnih tuluma, zabranom zadržavanja u tuđim sobama, posjećivanja iz soba u sobe i bilo kakvog nepotrebnog zadržavanja u zajedničkim prostorijama, čajnim kuhinjama ili hodnicima”, dodaje Matijević.”
​Uz manje nelogičnosti, poput smještanja studenata s istih fakulteta u sobe, Studentski centar u Zagrebu provodi i već je provodio sve mjere propisane ovim uputama”, zaključuje Matijević.

Podijeli