U Hrvatskoj 223 nova slučaja zaraze, 45 u Primorsko-goranskoj županiji

U Hrvatskoj 223 nova slučaja zaraze, 45 u Primorsko-goranskoj županiji

Podijeli
Foto: Dino Varošanec

Ponovno visoke brojke zaraženih koronavirusom u Hrvatskoj. Virus je ušao u Dom za starije u Delnicama, a Primorsko-goranska županija oborila je rekord po dnevnom broju zaraženih. Stanje se ne smiruje ni u Splitu ni u Zagrebu.
U Hrvatskoj su danas zabilježena 223 nova slučaja zaraze koronavirusom. Aktivno je 1226 slučajeva, od čega su 273 pacijenta na bolničkom liječenju, a 22-oje na respiratoru. Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak:

“Imamo nažalost pet preminulih osoba danas, jedna osoba iz Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević, dvije osobe iz KB Dubrava, jedna iz KBC-a Split i jedna iz KBC-a Rijeka. Sve osobe su s velikom listom komorbiditeta.”
Najviše novih slučajeva danas je prijavila Primorsko-goranska županija – 45, od kojih je 31 osoba iz Doma za starije u Delnicama. Načelnik županijskog stožera Marko Boras Mandić je za Media servis rekao da je situacija očekivana te da nije zabrinut:

“Ono što je u cijeloj situaciji dobro i što ohrabruje je zdravstvena slika samih korisnika, čak dvije trećine osoba su bez simptoma, jedna trećina s blagim simptomima i svega je pet korisnika preventivno smješteno u KBC.”
U Splitsko-dalmatinskoj županiji detektirano je 39 novih slučajeva zaraze, potom slijedi Grad Zagreb s 33 slučaja. U glavnom gradu provedeno je 671 testiranje, a samoizolacija je određena za 185 osoba, izvijestila je Vanja Tešić, voditeljica službe za epidemiologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar:

“Većina novooboljelih su kontakti s prethodno oboljelim osobama, 12 osoba su negativne epidemiološke anamneze i četiri možemo povezati s izlascima i obiteljskim okupljanjima. Od novooboljelih jedan je učenik srednje škole te je posljedično tome 24 učenika srednje škole u samoizolaciji.”
Od županija s visokim brojem novozaraženih možemo izdvojiti Zagrebačku s 24 nova slučaja. U Sisačko-moslovačkoj pak nema novih slučajeva zaraze koronavirusom.

Podijeli