U Hrvatskoj 151 novi slučaj zaraze, novo žarište u Novskoj

U Hrvatskoj 151 novi slučaj zaraze, novo žarište u Novskoj

Podijeli

U Hrvatskoj je danas zabilježen 151 novi slučaj zaraze koronavirusom, a tri osobe su preminule. Aktivno je 2107 slučajeva, među njima je 299 pacijenata na bolničkom liječenju, a 22 osobe su na respiratoru.
Splitsko-dalmatinska županija ponovno je detektirala najveći broj novih slučajeva, u protekla 24 sata koronavirusom su se zarazile 53 osobe. Potom slijedi Grad Zagreb, koji bilježi pad novih slučajeva, danas je zaraženo 19 osoba.
Sandra Šikić, zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar:

“Osam su kontakti s prethodno pozitivnim Covid osobama, šest su negativne epidemiološke anamneze, tri su import iz BiH, jedan slučaj povezan je s povratkom s godišnjeg odmora iz Vukovarsko-srijemske županije i za jedan slučaj je epidemiološka obrada u tijeku.”
Požeško-slavonska ima 13, a Osječko-baranjska 10 novih slučajeva zaraze. Iako brojke u toj županiji rastu, načelnik Stožera Petar Lagator za Media servis je rekao da je situacija zadovoljavajuća. Nema žarišta, kaže, ali većina slučajeva dolazi iz Općine Čepin:

“Postoje kontakti koji su zabilježeni, koji su definirani i nadamo se da će to u Općini Čepin stati. Ostatak novooboljelih u protekla 24 sata je širom županije.”
​Dom za starije i nemoćne u Novskoj novo je žarište, od 16 korisniko zaraženo je njih 12, te dva djelatnika. Među županijama koje visoko kotiraju vrijedi istaknuti Brodsko-posavsku gdje je danas zabilježen samo jedan slučaj zaraze. Od sada će se tamo brže ažurirati podaci o zarazi jer je u funkciji novi uređaj za testiranje uzoraka. Vrijedan je više od 800 tisuća kuna, a nabavljen je novcem iz županijskog proračuna.

Željka Siser iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije:

“To je top među uređajima, od trenutka stavljanja testa u aparat, u roku od tri sata je rezultat gotov. Na to još ide priprema uzorka, kasnije očitavanje rezultata, upis rezultata u aplikaciju gdje se prate pozitivni i negativni uzorci.”
Jednog novozaraženog danas bilježi i Bjelovarsko-bilogorska županija, no virus je ušao u dvije škole, potvrdio nam je načelnik županijskog Stožera Neven Alić:

“To je zaražena osoba iz Gimnazije Bjelovar, zbog čega je škola uvela online nastavu na 14 dana. I u drugoj jednoj školi ima jedna zaražena osoba, stavili smo dva razreda u izolaciju, tako da je situacija u našoj županiji pod kontrolom, znamo sve kontakte, znamo s kime su se družili i znamo od koga su se zarazili.”
Dodajmo za kraj da je i karlovački stožer, nakon što su to jučer učinile Istarska i Međimurska županija, ukinuo odluku o nošenju maski na nastavi. One će i dalje biti obavezne izvan učionica.

Podijeli