U Hrvatskoj 1096 novozaraženih, u Zagrebu novi rekord

U Hrvatskoj 1096 novozaraženih, u Zagrebu novi rekord

Podijeli

U Hrvatskoj drugi dan zaredom imamo više od tisuću novozaraženih koronavirusom. 1.096 je novih slučajeva, 10 osoba je preminulo. Velik je broj građana u samoizolaciji – više od 20.000 osoba. U Gradu Zagrebu uvedene su nove mjere, a postavlja se pitanje idemo li prema novom lockdownu.
U Gradu Zagrebu ponovno rekord, potvrđeno je 387 novih slučajeva zaraze, a virus se probio i u Kliniku za tumore KBC-a Sestre milosrdnice. Zaraženo je 9 pacijenata, 7 kirurga i 7 medicinskih sestara. Nije poznato kako je došlo do zaraze, rekao je za Media servis predstojnik Klinike za tumore Ivan Milas.

“Zdravstvene ustanove rade po poprilično velikim opterećenjem, došlo je do otvaranja za razliku od onog 4. mjeseca. Kirurzi rade i kontrole, preglede u ambulantama. Svi pacijenti koji su išli na operacije imali su uredne briseve, a je li netko bio asimptomatski i razvio infekciju tek drugi, treći dan nakon operacije, teško mi je sada uprijeti prstom.”

Dio zaraženih pacijenata prebačen je u KB Dubrava, a kontakti se utvrđuju. Bez obzira na proboj koronavirusa, u bolnici zasad sve funkcionira, poručio je Milas.

“Dvoje bolesnika prebačeno je u KB Dubrava, četvero bolesnika iz intenzivne njege u postupku su da se prebace u KB Dubrava, a za ostale bolesnike ćemo vidjeti. S obzirom na to da su bez simptoma, mogu se liječiti kod kuće.”

Dodajmo da su u Gradu Zagrebu na snagu stupile nove mjere u trajanju od 14 dana. Maske su obavezne u svim zatvorenim prostorima i na otvorenom gdje nije moguće držati distancu, povećan je broj ZET-ovih vozila kako bi se izbjegle gužve, a zabranjene su i posjete korisnicima domova za starije.

Uvedene mjere zbog pandemije koronavirusa već su ostavile posljedice na hrvatsko gospodarstvo, a postavlja se pitanje hoćemo li preživjeti još jedan lockdown. Predsjednik Zoran Milanović o tome kaže.

“Ne bi mogla preživjeti još jedan lockdown, ali ako vidimo što se događa u Velikoj Britaniji, onda molim boga da sve prođe mirno i da izađemo što manje oštećeni u glavama iz svega ovoga.”

Hoće li doći do novog lockdowna, novinari su pitali premijera Andreja Plenkovića.

“Za sada nemamo planova za novi lockdown, ali isto tako moramo podignuti stupanj odgovornosti. Ja razumijem da je ljudima teško, dugo traje, ide im na živce, ide svakome. Ali ako nismo disciplinirani, nećemo ovo pobijediti. Tako je u cijeloj EU”

Uvedenim mjerama nije zadovoljan Ceh ugostitelja Hrvatske obrtničke komore. Predsjednik Joso Smolić upozorio je na činjenicu da je Nacionalni stožer dopustio rad McDRIVE linijama po redovitom radnom vremenu, i iza ponoći. Traže ravnopravan položaj za ostale ugostiteljske objekte koji su u mogućnosti nuditi uslugu dostave i preuzimanja hrane na isti ili sličan način kao McDonald’s.

Ekonomski analitičar Damir Novotny za Media servis poručuje da bi novi lockdown ostavio nesagledive posljedice na hrvatsko gospodarstvo i društvo.

“Hrvatska vlada za razliku od drugih vlada koje se odlučuju na djelomično ili potpuno zatvaranje ekonomske aktivnosti u nekim područjima svoje nacionalne ekonomije, nema rezervi, nema pričuva kojima bi mogla kompenzirati ekonomskim akterima da na tržištu ostvare prihode i isplate plaće svojim zaposlenicima.”

Vlada bi svakako morala nastaviti s pomoći poduzetnicima, pošto veliki dio domaćih poduzeća neće imati dovoljno prihoda niti u prvom dijelu sljedeće godine, poručuje Novotny

“Isto tako bi morala otvoriti programe investicija koje bi omogućile tim ugroženim poduzećima da iz krize izađu jači. Neće svi opstati, ali oni koji opstanu, mogli bi jači izaći iz krize nego što su to bili prije krize.”

Podijeli