U Čakovcu obilježen dan mimoza

U Čakovcu obilježen dan mimoza

Podijeli

Danas se obilježio Dan mimoza u sklopu Europskoga tjedna borbe protiv raka vrata maternice na čakovečkom Trgu Republike.

Dan mimoza je hrvatski Sabor proglasio i Nacionalnim danom borbe protiv raka vrata maternice.

Cilj ove akcije je podizanje svijesti javnosti, posebice žena, ali i njihovih partnera, o važnosti redovitih ginekoloških pregleda, cijepljenja protiv Humanog papiloma virusa te brige za vlastito zdravlje. I ove se godine u Čakovcu, kao i u ostalim mnogobrojnim gradovima Hrvatske, organizirao Dan mimoza u sklopu kojeg su se građanima ponudile grančice mimoza, edukativni materijali i savjeti.

Financijska sredstva prikupljena tijekom ovogodišnjeg Dana mimoza u Međimurju namijena su za kupnju testova na HPV koji se koriste za testiranje žena u ginekološkim ordinacijama.

Uz slanje poruka o važnosti edukacije, cijepljenja i ranog otkrivanja raka vrata maternice, naglašeno je kako se pušenje cigareta smatra vrlo značajnim čimbenikom rizika za rak vrata maternice, kao i za još 16 drugih sijela raka, pa je za prevenciju bolesti važno promovirati nepušenje.

U kasu humanosti danas, u dva sata trajanja akcije, je ušlo 16.720 kuna, javlja eMedjimurje.

Međimurski političari sastavnica su svih humanitarnih akcija pa smo danas na trgu vidjeli međimurskog župana Matiju Posavca, njegovu zamjenicu Sandru Herman, čelnike Grada Čakovca, Juricu Horvata, predsjednika GV Grada Čakovca, Maria Medveda i Zorana Vidovića, dogradonačelnike Grada Čakovca, a iz Zagreba je na glavni čakovečki trg došao i Joško Klisović, saborski zastupnik i potpredsjednik Odbora za vanjsku politiku.

Foto: Tomislav Borković/eMedjimurje

Nemjerljivu ulogu u tome odigrali su i zdravstveni djelatnici Međimurske županije, pogotovo oni iz Zavoda za Javno zdravstvo Međimurske županije te učenici i profesorice čakovečke Srednje škole, zdravstvenog smjera.

Podijeli