U australskoj državi Viktoriji proglašeno izvanredno stanje i uveden policijski sat

U australskoj državi Viktoriji proglašeno izvanredno stanje i uveden policijski sat

Podijeli

U australskoj saveznoj državi Victoriji proglašeno je izvanredno stanje i uvedene stroge mjere zbog sve lošije epidemiološke situacije. Tamo je zabilježen 671 novi slučaj zaraze koronavirusom i 7 smrti. Mjere će na snazi biti šest tjedana, a jedna od njih je i noćni policijski sat u Melbourneu, drugom najvećem gradu u Australiji.
Stanovnici se neće smjeti udaljavati od svojih domova više od 5 kilometara, moći će vježbati na otvorenom jednom dnevno i samo jedan član kućanstva će moći u trgovinu po najpotrebnije namirnice. Guverner Viktorije Daniel Andrews je rekao da dosadašnje mjere funkcioniraju, ali presporo te da bez strožih ograničenja riskiraju preopterećnost zdravstvenog sustava.

“Više ne možemo dopustiti da ljudi bez razloga budu vani. Ovo nije laka odluka, ali je potrebna i zato sam je donio. Zato će policija biti na terenu u velikom broju i zaustavit će vas i morat ćete pokazati da ste legalno vani i da ne kršite policijski sat.”

Iako je Australija na početku pandemije imala uspjeha u suzbijanju širenja virusa, broj slučajeva sada raste i to uglavnom u Viktoriji u kojoj se nalazi otprilike 70 posto od ukupno oko 17 tisuća zaraženih i 200 umrlih u Australiji.

Podijeli