Twitter onemogućio Trumpovu video posvetu Floydu zbog navodnog kršenja autorskih prava

Twitter onemogućio Trumpovu video posvetu Floydu zbog navodnog kršenja autorskih prava

Podijeli

Nastavlja se rat između američkog predsjednika Donalda Trumpa i njegove najdraže društvene mreže – Twittera. Twitter je onemogućio video posvetu Georgeu Floydu koju je objavio Trumpov izborni stožer zbog navodnog kršenja autorskih prava.Objavu je retvitalo oko sedam tisuća ljudi, među njima i Trump i njegov sin, a izborni tabor je uklanjanje videa nazvao cenzurom. U videu uz snimke mirnih prosvjeda Trump govori o strašnoj tragediji prije nego što krene optuživati radikalnu lijevicu za nasilje tijekom prosvjeda. Američki predsjednik i društvena mreža nedavno su imali nekoliko sukoba.

Prvo je Twitter stavio upozorenje o netočnosti činjenica na dvije Trumpove objave, a zatim su prekrili jednu njegovu objavu upozorenjem da veliča nasilje. Predsjednik je kao odgovor najavio revidiranje zakona koji štiti društvene mreže od odgovornosti za objavljene sadržaje.

Ovo nije prvi put da je Trump optužen za kršenje autorskih prava, s Twittera je 2019. skinuta jedna njegova objava nakon prigovora jednog benda zbog neovlaštenog korištenja njihove pjesme. Trump je više puta bio optuživan za širenje lažnih vijesti i dijeljenja netočnih informacija na društvenim mrežama, no, zbog njegovog položaja reakcije mreža bile su rijetke te su zbog toga žestoko kritizirane.

I dok se Twitter odlučio obračunati sa širenjem lažnih vijesti i veličanjem nasilja bez obzira na to objavljuje li ih predsjednik SAD-a, Facebook je odlučio Trumpove objave ostaviti kakve jesu. Čelnik Facebooka Mark Zuckerberg to brani tvrdnjom da bi ljudi trebali sami odlučiti o sadržaju i govoru osoba koje su na poziciji moći. Međutim, njegovo mišljenje ne dijele brojni njegovi zaposlenici koji su tu odluku žestoko kritizirali, a neki su odlučili i napustiti Facebook.

Podijeli