Turudić: ‘Vozio sam prebrzo, smatram da je tome doprinjelo i ponašanje policije‘

Turudić: ‘Vozio sam prebrzo, smatram da je tome doprinjelo i ponašanje policije‘

Podijeli

Predsjednik županijskog suda u Zagrebu, Ivan Turudić, pravomoćno je kažnjen s 1000 kuna kazne zbog prebrze vožnje u okolici Bjelovara. No, navodno se i nije zaustavio policijskom presretaču. SDP zahtjeva da podnese ostavku.

Šef zagrebačkog Županijskog suda snimljen je krajem siječnja kako se bjelovarskom obilaznicom vozio više od 50 km/h iznad ograničenja. Policajac, koji ga je zaustavio, svjedočio je na Općinskom sudu u Bjelovaru da je Turudić ignorirao njihov prvi pokušaj da ga zaustave i produžio. Turudić tvrdi da nije bježao policiji.

„Smatram da je tome prekršaju doprinijelo i ponašanje policije. Vozio sam bjelovarskom obilaznicom iz Virovitice prema Zagrebu i bio sam sa suprugom u autu. U jednom trenutku iza sebe sam vidio sivi sutomobil marke Audi A4, koji je vozio nekoliko kilometara, dva ili tri metra iza mene. Nisu dali nikakve znakove. Ni po čemu nisam mogao zaključiti da se radi o presretaču. Nikad u životu me presretač do sada nije zaustavio.”

Kaže da je stao nakon što ga je policija pretekla i upalila rotirke.

„Kada sam išao ispred njega, to je nelagoda, pusta cesta i zašto se baš za mene zalijepio. Ubrzao sam i u tome jest moj krimen. Priznajem da sam vozio koliko je registrirano.”

Na raspravi na Općinskom sudu u Bjelovaru Turudić se nije pojavio, tvrdi – pozive nije dobio.

„Nisam bio na raspravama, jer nikada nisam dobio poziv, da sam dobio poziv otišao bih, jer sam neodlaskom na raspravu sebi naštetio nisam iznio svoju obranu.“

SDP-ovac Željko Jovanović poziva Turudića da podnese ostavku.

„Po meni gospodin Turudić ne može više biti sudac uz ovakvo ponašanje. Pokazao je ignoriranje, bahaćanje i podcjenjivanje cjelokupnog represivnog i sudskog aparata. Kako takav čovjek može više časno i odgovorno obavljati sudačku dužnost.“

Turudić mu je odgovorio:

„Predsjednik SDP-a, koliko se sjećam, je bio uhvaćen u puno težem prekršaju, mislim da je bio alkoholiziran, pa nije dao ostavku.”

Na njegov slučaj osvrnuo se i MOST-ovac Nikola Grmoja.

“Ja sam jučer objavio jedan status u kojem sam napisao da predsjednik najvećeg suda u državi bježi od policije i da je time sve rečeno o hrvatskom pravosuđu. Isto tako, on trenutno obnaša dvije dužnosti koje su nespojive, nemoguće je da jedan čovjek u svojoj osobi utjelovljuje sve te funkcije, i to je suprotno propisima i nekakvoj etici, međutim to ne smeta ministarstvu pravosuđa.”

Grmoja je napomenuo da je pozvao Vrhovni sud da reagira na ovo, kako kaže, kršenje sudačke etike.

Podijeli