Tržište rada: Rast zapošljavanja na neodređeno, poslodavci radnicima nude sve bolje uvjete

Tržište rada: Rast zapošljavanja na neodređeno, poslodavci radnicima nude sve bolje uvjete

Podijeli
Analizom cjelokupnog tržišta rada, uzimajući u obzir ukupan broj objavljenih oglasa za posao, primjetan je trend stagnacije i usporavanja tržišta te blagog pada (do 2%) broja objavljenih oglasa. S druge strane, u prvih šest mjeseci na MojPosao platformama, web stranici MojPosao i mobilnoj aplikaciji PosLovac, objavljeno je više od 41 tisuće oglasa za posao, što je povećanje od 8% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, stoji u priopćenju MojPosao.net koje prenosimo u cijelosti:
‘‘Na temelju ovih podataka mogli bismo zaključiti kako tržište stagnira, ili blago pada, međutim, s obzirom na to da u Hrvatskoj sve teže pronalaze zaposlenike, poslodavci su uvezli značajan broj radnika iz inozemstva i na taj način se nose s manjkom radne snage.‘‘, kaže Igor Žonja, direktor portala MojPosao.Najtraženiji konobari, trgovci i skladištari Među najtraženijim zanimanjima u prvoj polovici 2019. dominiraju zanimanja iz područja turizma i ugostiteljstva te prodaje, stoga upravo te kategorije čine 40% svih oglasa objavljenih na portalu.

Najtraženija zanimanja u prvoj polovici 2019. bila su: konobar, prodavač (trgovac), skladištar, kuhar, radnik u proizvodnji, vozač i čistač.

Najtraženija zanimanja prema stručnoj spremi

Srednja stručna sprema

Prodavač/Trgovac

Konobar/Barmen

Skladištar

Knjigovođa

Prodajni predstavnik

Visoka stručna sprema

Programer

Dipl.ing građevine

Arhitekt

Dipl.ing.strojarstva

Računovođa

Stručna sprema nije bitna

Konobar/Barmen

Trgovac/Prodavač

Programer

Kuhar

Skladištar

Najveća ponuda zabilježena je u sljedećim kategorijama zanimanja:

• Turizam i ugostiteljstvo – 20% oglasa

• Prodaja (Trgovina) – 19% oglasa

• Proizvodnja i zanatske usluge – 11% oglasa

Najveća potražnja (broj profila) zabilježena je u sljedećim kategorijama zanimanja:

• Prodaja (Trgovina) – 23% profila

• Administrativna zanimanja – 18% profila

• Turizam i ugostiteljstvo – 16% profila

U odnosu na isti period prošle godine, najveći porast broja oglasa zabilježen je u kategorijama Dizajn i umjetnost, Farmaceutika i biotehnologija, Ljudski resursi i Arhitektura.

Rast rada na neodređeno

S obzirom na vrstu zaposlenja, u prvoj polovici 2019. oglasi za rad na neodređeno činili su 65% ukupnog broja oglasa, što je 5% više nego prošle godine u istom periodu. Oglasa za rad na određeno bilo je 56%, što je 1% manje u odnosu na prošlu godinu.

‘‘Povećanje broja oglasa za rad na neodređeno ukazuje na to da poslodavci radnicima nude sve kvalitetnije uvjete rada. To potvrđuje i rast iznosa prosječne plaće od 2% u odnosu na 2018.godinu. Također, nastavljen je trend povećanog zapošljavanja u sektoru ljudskih potencijala, što sugerira da poslodavci sve više vode brigu o svojim radnicima, kako u pronalasku tako i u zadržavanju istih.‘‘, ističe Žonja.

Lagani pad je zabilježen u broju sezonskih poslova. Djelatnici za sezonski posao tražili su se u 8% dok ih je prošle godine u istom periodu bilo 9%. U svega 1% oglasa poslodavci su tražili djelatnike za stručno osposobljavanje, čime je nastavljen trend pada u odnosu na prethodne godine (2018. 2%, 2017. 4%, 2016. 5%), a 3% oglasa odnosilo na studentske poslove. *Oglasi predviđaju mogućnost obilježavanja više vrsta zaposlenja za isto radno mjesto. S druge strane, 48% posloprimaca bilo je zainteresirano za stalni posao, dok ih je 24% zainteresirano za rad na određeno. Također, 8% tražitelja posla bilo je zainteresirano za honorarni rad, a jednak broj posloprimaca (njih 8%) je iskazalo interes za sezonskim zaposlenjem. Najčešće se traže kandidati sa srednjom stručnom spremom Tijekom prvih šest mjeseci, poslodavci su najčešće tražili kandidate sa srednjom stručnom spremom – u 56% oglasa srednja stručna sprema bila je uvjet za uspješnu prijavu na natječaj.

S druge strane, 54% posloprimaca je u svojim online životopisima (u Bazi profila na MojPosao) kao stupanj obrazovanja navelo srednju stručnu spremu. Broj oglasa i broj životopisa u kojima se navodila visoka stručna sprema iznosio je 37% oglasa i 28% životopisa. U 38% oglasa tražilo se poznavanje stranih jezika i to prvenstveno engleskog jezika. U 17% oglasa tražilo se napredno poznavanje engleskog, a u 13% osnovno poznavanje. Njemački jezik tražio se u 8% oglasa, a ostali jezici su manje zastupljeni. U 30% oglasa tražilo se poznavanje rada na računalu, u većini oglasa se navedeni uvjet odnosio na rad u Wordu i Excelu. Radno iskustvo je traženo u 41% oglasa, što je 1% manje nego prošle godine.

Prosječno trajanje traženog iskustva iznosilo je 2 godine i 2 mjeseca što je isto kao i u istom razdoblju prošle. Promatramo li samo sezonske poslove kriterij radnog iskustva je ipak nešto manji (1 godina i 7 mjeseci). Tijekom prvih 6 mjeseci 2019. godine poslodavci su objavili 880 oglasa za poslove u inozemstvu, što je 2% više nego u istom razdoblju prošle godine. Najviše oglasa u inozemstvu objavljeno je za rad u Njemačkoj, Irskoj, Italiji i Austriji.

Podijeli