Trump će imenovati Amy Coney Barrett kao kandidatkinju za Vrhovni sud

Trump će imenovati Amy Coney Barrett kao kandidatkinju za Vrhovni sud

Podijeli

Američki predsjednik Donald Trump danas će objaviti svoju kandidatkinju za nasljednicu preminule liberalne sutkinje Vrhovnog suda Ruth Bader Ginsburg. Prema pisanjima brojnih medija to će biti stroga konzervativka Amy Coney Barrett, čiji stavovi oko migracija, zdravstva, prava LGBTQ zajednice, pobačaja i drugih pitanja zabrinjavaju Demokrate. Trump želi da Senat potvrdi njegovu kandidatkinju prije izbora kako bi zacementirao konzervativnu većinu u sudu, a njegovi Republikanci imaju dovoljno glasova da to i učine.Trump je ranije poručio kako smatra da će Vrhovni sud odlučivati o pobjedniku izbora te ga neki optužuju da zato inzistira na brzom popunjavanju praznog mjesta, jer vjeruje da bi mu konzervativna većina u Sudu bila naklonjena dođe li do žestoke pravne bitke oko izbornih rezultata, što mnogi očekuju, jer odbija obećati da će poštivati rezultate izbora izgubi li.

Demokrati žestoko kritiziraju taj plan i optužujući Republikance za licemjerje, jer su u zadnjoj godini mandata Baracka Obame osam mjeseci blokirali njegovog kandidata za Vrhovni sud tvrdeći da se o njima ne bi trebalo glasati u izbornoj godini. Sada se brane citirajući nepostojeći presedan da se o nominacijama glasa kad Bijelu kuću i Senat drži ista stranka.

Vrhovni suci su imenovani doživotno i njihove presude mogu imati značajan utjecaj na američke zakone i život. Bude li potvrđena Barret bi bila najmlađa sutkinja Vrhovnog suda u njegovoj povijesti.

Podijeli