Tri su razloga zašto je važno znati svoju krvnu grupu

Tri su razloga zašto je važno znati svoju krvnu grupu

Podijeli
A laboratory technician examines blood samples for HIV/AIDS in a public hospital in Valparaiso city, about 75 miles (120 km) northwest of Santiago, November 14, 2008. Chile's public health system is being analyzed deeply by a mushrooming AIDS scandal after the government said the public health system had failed to notify at least 512 people that they were infected with HIV virus. REUTERS/Eliseo Fernandez (CHILE) - RTXALDP

Većina ljudi ne zna koja su krvna grupa, a ona nam može utjecati na cijeli život. Ova je nasljedna i nepromjenjiva ljudska karakteristika vrlo važna za funkcioniranje organizma, a čitav je niz razloga zašto biste trebali znati svoju krvnu grupu.

Daje dublji uvid u genetiku

Poznavanje krvne grupe može pomoći u razumijevanju kako tijelo reagira na određenu hranu, kojim biste bolestima mogli biti skloni, na koji način reagirate na stres, kako starite, kao i još niza drugih stvari vezanih uz vašu genetiku.

Krvna vam grupa, dakle, može pomoći u određivanju što je dobro, a što loše za vaš organizam, te shodno tome pomoći složiti plan prehrane koji je najbolji za vas. Istraživanja su pokazala da osobe s krvnom grupom 0 imaju manji rizik od srčanih bolesti, ali veći od pojave čira na želucu. Krvna grupa A sklonija je riziku od mikrobnih infekcija, dok žene s krvnom grupom imaju veću stopu plodnosti. Kod osoba s krvnim grupama AB i B postoji veći rizik od bolesti gušterače.

Krvna grupa pomaže odrediti najzdraviji način prehrane

Antigeni se ne nalaze samo u krvi, nego i u cijelom organizmu, od probavnoga sustava do dišnih putova i pluća. Oni kroz niz faktora utječu na način na koji tijelo reagira na hranu. Poznavanje krvne grupe olakšava pronalazak najzdravijega načina prehrane, jer ne reagiraju sve krvne grupe jednako na hranu koja sadrži lektine, odnosno bjelančevine koje se vežu na antigene krvne grupe i uzrokuju aglutinaciju krvi, odnosno njezino sljepljivanje. Aglutinacija može uzrokovati umor, glavobolju, probavne smetnje te probleme s kožom i druge zdravstvene tegobe.

Poznavanje krvne grupe može vam spasiti život

Ukoliko vam ikad bude potrebna transfuzija krvi, poznavanje krvne grupe životno je važna informacija. Kako biste doznali koja ste krvna grupa, možete kod liječnika opće prakse zatražiti uputnicu, kako biste je doznali, a možete i donirati krv, u sklopu kojega ćete doznati i svoju krvnu grupu, piše Zadovoljna.

http://hr.n1info.com

Podijeli