Topolnjak: Vlada nas zavlači sa pregovorima i dodacima na ono što je...

Topolnjak: Vlada nas zavlači sa pregovorima i dodacima na ono što je već dogovoreno

Podijeli

Uoči sutrašnjeg sastanka s ministrom zdravstva Milanom Kujundžićem, predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i zdravstvenog osiguranja Stjepan Topolnjak izjavio je za MS kako sindikati ne namjeravaju odustati od povećanja plaća koje je dogovoreno tijekom kolektivnih pregovora:

“Mi na tim pregovorima sutra u 9 sati očekujemo da Vlada Republike Hrvatske konačno shvati ozbiljnost situacije u zdravstvenom sustavom i da ono što smo parafirali sa ministrom Kujundžićem i odobri na potpisivanje.”

Očekuje se da će sindikalni predstavnici s Kujundžićem pregovore nastaviti sa točkama na kojima su prekinuti, a po kojima bi povećanje od 3% trebalo ići od 1. kolovoza, a ono od 4% od 1. listopada ove godine.

Topolnjak je rekao kako su ranije predložena povećanja minimalna očekivanja pregovora već i da provođenje dogovora traže se u što kraćem roku:

“Dakle mi sutra očekujemo najmanje i kao startnu poziciju ono što smo parafirali, da to što prije privedemo kraju i da nam to počinje teći od 1.10. najkasnije. “

Na pitanje što misli o molbi ministra Kujundžića u kojoj moli sindikate da pričekaju 15 do 20 dana kako bi Ministarstvo financija napravilo izračune i usuglasilo se sa Vladom, Topolnjak kaže da jedino očekuje da se jasno izjasne:

“Nismo imali do sada pozitivne vibracije s te strane u stvari i očekujemo sada konačno da nam ministar to predoči i mi možemo najkasnije do 5.9. vidjeti u kom će smjeru teći ti pregovore i hoće li ministarstvo donijeti takve zaključke ili neće.”

Kaže kako je strpljenje djelatnika u zdravstvu veliko, ali da kao sve drugo ima svoje granice:

“Imao je ministar i sada dva tjedna na raspolaganju da su mogli već usuglasiti te stavove i da konačno to privedemo, kao što sam i prije rekao, kraju. Jer strpljenja kod zdravstvenih i nezdravstvenih radnika, svih radnika u sustavu ima jako puno ali kada se prevrši svaka mjera strpljenja onda i nama dođe zalogaj na kraju koji se teško može progutat.”

Za kraj je istaknuo kako izgleda da im se izlaženje ususret Vladi obilo o glavu:

“Dali smo Vladi vremena da izmjeni Zakon o reprezentativnosti. E sada nam se to obija o glavu jer Vlada niti nije izmijenila Zakon o reprezentativnosti na način da bi liječnici ušli kao nositelji djelatnosti u pregovore. Sada nam se još to obija o glavu da nas Vlada zavlači s ovim pregovorima, s ovim dodacima na ono što je dogovoreno.”

Podijeli