Tko je Jamala? Pobijedila je na Eurosongu, iako su Rusi tražili da...

Tko je Jamala? Pobijedila je na Eurosongu, iako su Rusi tražili da je se izbaci

Podijeli

UKRAJINA je pobijedila na 61. natjecanju za pjesmu Europe s osvojenih 534 boda. Iako je po glasovima žirija vodila Australija, publika je preokrenula situaciju. Jamala je odnijela pobjedu s najvećim brojem bodova u povijesti ovog natjecanja, no na brojku je vjerojatno utjecao novi način glasanja.

Nastupom na Eurosongu ukrajinska pjevačica cijelom je svijetu (jer su Eurosong osim Australije pratile i Kina te Sjedinjenje Američke države) ispričala priču o tragediji svog naroda. Jamala pripada narodu Krimskih Tatara, a u pjesmi nazvanoj “1944.” opjevala je Staljinov progon Tatara s Krima, kada su mnogi umrli na izbjegličkom putovanju prema Aziji.

Njeno puno ime je Susana Jamaladinova, a rođena je 27. kolovoza 1983. godine na teritoriju današnjeg Kirgistana. Otac joj je musliman, Krimski Tatar, a majka Armenka – kršćanka. Glazba joj je životno opredjeljenje, na sceni je od 2005. godine, a završila je i glazbenu školu. Često sama piše svoje pjesme, a žanrovski se kreće između jazza, opere, soula i elektro glazbe.

Pjesma “1944” govorio o etničkom čišćenju koji su doživjeli članovi njene obitelji, zajedno s preko 200.000 Krimskih Tatara. Naime, 17. i 18. svibnja 1944. Staljinove snage su izvršile “kolektivnu kaznu” nad Tatarima, narodom turskog podrijetla, a u samo dva dana iseljeno je 40.000 pripadnika ovog naroda s Krima, koje se tjeralo u Sibir. Transportirani su u nehumanim uvjetima, a Jamala progovara o tome da je jedna od kćeri njene prabake tijekom putovanja umrla od hladnoće. Umjesto pogreba, vojnici su je samo bacili iz kamiona, kao teret koji smeta u daljnjem transportu. Staljin je Tatare s Krima optužio za suradnju s nacistima tijekom Drugog svjetskog rata, no Jamala tvrdi da se njena obitelj borila na strani Sovjeta.

Na izboru za ukrajinsku predstavnicu Jamala je slavila zahvaljujući jednom bodu više od drugoplasirane pjesme.

“Stranci dolaze u vaše kuće, ubijaju vas i govore da nisu krivi. Gdje su vaš razum i srce? Čovječanstvo plače”, stihovi su ukrajinske pjesme.

Zbog nje je reagirao i odbor za medijsku politiku ruske Dume tražeći diskvalifikaciju te pjesme iz natjecanja. Organizatori Eurosonga utvrdili su da pjesma ne krši njihova pravila i Jamali dopustili nastup, koji joj je donio pobjedu.

Simon Bennett, čelnik International OGAE Eurovision kluba obožavatelja, kazao je za BBC da su zemlje bivšeg SSSR-a, koje su “obično glasale za Rusiju”, ovaj put poslale poruku glasajući za Ukrajinu.

Prilikom preuzimanja eurovizijske nagrade Jamala je u emotivnom nastupu zahvalila Europi i istaknula kako “svakome želi mir i ljubav”, dok je kasnije iza pozornice svoj uspjeh ocijenila fantastičnim dodavši kako je “bila sigurna da će istina o kojoj govori u pjesmi uistinu taknuti ljude”.

Ukrajina je tako po drugi put, nakon prvog uspjeha 2004., osvojila Eurosong, a njezin predsjednik Petro Porošenko pozdravio je na Twitteru “nevjerojatnu” pobjedu izrazivši pjevačici zahvalnost cijele nacije.

index.hr

Podijeli