Tko je bombaš iz New Yorka? Bivši taksist iz Bangladeša s prebivalištem...

Tko je bombaš iz New Yorka? Bivši taksist iz Bangladeša s prebivalištem u Brooklynu

Podijeli

OSUMNJIČENI njujorški bombaš je 27-godišnji Akayed Ullah koji je 2011. s obitelji stigao u SAD iz Bangladeša, objavio je zapovjednik policije u New Yorku James O’Neill

Napadač je izazvao eksploziju na jednom od najprometnijih putničkih čvorišta u New Yorku, ozlijedivši sebe i troje ostalih u činu koji je gradonačelnik Bill de Blasio prozvao pokušajem terorističkog napada.

Dolazi iz Bangladeša

Nosio je “improviziranu, primitivnu eksplozivnu napravu pričvršćenu za tijelo koju je detonirao namjerno”, dodao je O’Neill.

Bombaš je zadobio opekline i druge lakše ozlijede te je prebačen u bolnicu Bellevue na Manhattanu.

Ullah dolazi iz grada Chittagonga u Bangladešu i u SAD je stigao s roditeljima, braćom i sestrama 2011. na temelju imigrantske vize, prenosi CBS.

Bangladeš nije među šest većinskih muslimanskih zemalja koje su na udaru uredbe predsjednika Donalda Trumpa o zabrani putovanja.

Glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders rekla je da je Ullah ušao u SAD zahvaljujući politici koja dopušta useljavanje na temelju obiteljskih veza.

Trump želi ukinuti tu politiku i Sanders je istaknula da bi njegov plan “spriječio ulazak te osobe u zemlju”.

Prebivalište u Brooklynu

Ullah je dobio stalno prebivalište u Brooklynu u New Yorku. Policija u Bangladešu objavila je da je domovinu zadnji put posjetio 8 rujna.

Pripadnici snaga sigurnosti izjavili su agenciji Associated Press da ga je inspirirala Islamska država, ali da s njom nije imao izravnih kontakata.

O’Neill je rekao da im je Ullah “dao izjavu, ali da o tome sada ne želi govoriti”.

Udruženje vozača taksija i limuzina u New Yorku potvrdilo je CNN-u da je Ullah imao dozvolu za vožnju taksija od ožujka 2012. do ožujka 2015.

Nije vozio ni poznati njujorški žuti taksi niti je bio vozač Ubera.

Glavni inspektor policije u Bangladešu Shahidul Haque rekao je da Ullah u domovini nije imao policijski dosje.

index.hr

Podijeli