Tjedan obilježio tragičan slučaj u Đakovu

Tjedan obilježio tragičan slučaj u Đakovu

Podijeli

Tragičan slučaj u Centru za socijalnu skrb zavio je Đakovo u crno. Javnost je šokirala i priča o djevojčici koju je otac ostavio u vrelom automobilu, a koja je naposljetku, nažalost, preminula. Rasplet je ovoga tjedna dobila situacija oko sad već bivšeg ministra uprave Lovre Kuščevića, a jedna od dobrih vijesti je da će lijek spinraza od sada biti dostupan svima.

Crn je bio početak tjedna za Đakovo. Tamošnju socijalnu radnicu Blaženku Poplašen na radnom je mjestu ubio korisnik Centra za socijalnu skrb, a njezinog je kolegu teško ranio. Policijska potraga za 61-godišnjim napadačem trajala je 8 sati. Ovaj je slučaj ponovno otvorio pitanje ogromnih problema u sustavu socijalne srkb. Resorna ministrica Nada Murganić:

‘‘Što se to događa da upravo oni koji najviše pomažu našim građanima – stradavaju nevini, i to na svome radnome mjestu?‘‘ Nakon tragedije, premijer Plenković obećao je socijalnim radnicima status službene osobe. Tužan epilog šokantnog slučaja iz Rovinja. Četverogodišnja djevojčica koju je otac ostavio u pregrijanom automobilu – preminula je, a ocu prijeti kazna zatvora do 15 godina. Javnost je potresla i priča o dvogodišnjem dječaku kojega je susjeda, potrhanjenoga i s brojnim ozljedama, dovela u bolnicu. Majka mu je bila na sezonskom radu, a njega je čuvala dadilja. Obje su uhićene, a dječak se oporavlja. Smješten je u Dječji dom u Nazorovoj.

Lovro Kuščević više nije ministar uprave niti politički tajnik HDZ-a. U jeku afera s nekretninama podnio je ostavku koju je premijer prihvatio:

‘‘Jasno mi je da ova negativna medijska percepcija, temeljem neosnovanih napada na mene, predstavlja veliki teret i na stranku i Vladu RH.‘‘ Kandidat za njegova nasljednika u Vladi je Ivan Malenica, dekan Veleučilišta u Šibeniku i šef HDZ-ovog Odbora za upravu.Nakon Kuščevićeve ostavke održan je koalicijski sastanak. Glavno pitanje bilo je kako će se premijer postaviti prema HNS-u, koji je putem medija tražio Kuščevićevu smjenu. Epilog sastanka- vladajuća koalicija ostaje u istom sastavu. Čelnik HSLS-a Darinko Kosor i HNS-ov Ivan Vrdoljak:

“Što se tiče HSLS-a, kao jednog od rijetkih predizbornih partnera HDZ-a, ovo je zadnji put da nam HNS i SDSS sole pamet unutar koalicije. Mislim da sam više nego jasan i to sam vrlo jasno rekao i predsjedniku HDZ-a.

“Liberalne političke opcije kao što je HNS ako nešto ne smijete uzeti- to je onda pravo na stav”, poručio je Vrdoljak.Kasnije istoga dana premijer objavljuje- dobio je potporu stranke za ambicioznu rekonstrukciju Vlade. Sutra bi se s najbližim suradnicima trebao dogovoriti kada će u Saboru predstaviti nove ministre.

‘‘Na način da idemo ambiciozno ka ostvarivanju svih naših programskih ciljeva.‘‘Oporba smatra- od rekonstrukcije bi bolji bili prijevremeni parlamentarni izbori:

“Ali ovo što ovoj zemlji treba je nova, suvisla, razumna Vlada koja će zemljom upravljati i neće vladati na ovaj način i zapravo cijelo vrijeme stišavati buru koja se događa ispod razine mora”.Još se ne zna – koji su to ministri koji će otići u Plenkovićevoj rekonstrukciji. Istovremeno, SDP prikuplja potpise za pokretanje postupka opoziva ministra državne imovine Goran Marić, uz kojeg se posljednjih tjedana vežu brojne afere s nekretninama, kao i ministrice Gabrijele Žalac i ministra Tomislava Tolušića. A rekonstrukciju Vlade komentirala je za MS predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović:

“Iako držim da je sad već pomalo kasno, s obzirom na trendove, međutim ta rekonstrukcija imat će moju poptunu potporu sve u funkciji efikasnijeg rada Vlade”.

Stravična prometna nesreća dogodila se u četvrtak na naplatnim kućicama Sveta Helena. Vozač BMW- naletio je, bez kočenja, na dva automobila, pri čemu je teško ozljeđena tročlana obitelj. A bilo je i dobrih vijesti – lijek spinraza od sada će biti dostupan i djeci koja su na respiratoru, kao i starijima od 18. Odluka je to Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Split je sedmu godinu pod opsadom partijanera. U tijeku je Ultra Europe festival, koji se ove godine održava na novoj lokaciji – na stadionu Park mladeži.

Podijeli