Tjedan obilježen trovanjem Talijana i pitanjem jesmo li sekularna država

Tjedan obilježen trovanjem Talijana i pitanjem jesmo li sekularna država

Podijeli

Tragedija na Hvaru, pravomoćna presuda o uzviku Za dom spremni u ‘Bojna Čavoglave‘, novi žetončići Milana Bandića i filmsko slijetanje sportskog zrakoplova autocestu Zagreb- Rijeka događaji su koje ćemo najduže pamtiti iz ovog tjedna. No ne zaboravimo Veliku Gospu – blagdan kojeg političari koriste za samopromociju, a biskupi da se miješanju u poslove, bar na papiru, sekularne države.

Talijanski poduzetnik je preminuo, a petero turista od kojih dvoje djece je otrovano na brodici kraj Hvara. Iako se sumnjalo na trovanje hranom, ispostavilo se da je uzrok ugljični monoksid iz strojarnice broda.

“Utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da su 23-godišnji hrvatski državljanin u svojstvu vlasnika motorne jahte i 27-godišnji hrvatski državljanin, u svojstvu kapetana broda, protivno pravilima struke, kao i izričitim tehničkim uputama u pogledu sigurnosti korištenja uređaja dana 08. kolovoza 2019.godine ugradili benzinski generator-agregat s zračnim hlađenjem u prostor strojarnice motorne jahte uslijed čijeg rada je došlo do istjecanja otrovnih plinova- ugljičnog monoksida u prostor potpalublja broda, odnosno putničkih kabina i posljedično trovanja putnika”, Istaknula Je Lolić iz PU splitsko-dalmatinske. Vlasnik i kapetan broda, uhićeni, pa pušteni da se brane sa slobode, a obojica se ne osjećaju krivima. Liječnici KBC-a Split još se brinu oko dvoje djece, koji su od početnog kritičnog stanja, trenutno znatno bolje. A kad smo kod doktora, liječnica obiteljske medicine vozača koji je, vozeći pod utjecajem droga, u srpnju izazvao prometnu nesreću na naplatnim kućicama u Svetoj Heleni kažnjena je novčanom kaznom od 5 tisuća kuna. Pod sumnjom da nije prijavila promjenu zdravstvenog stanja svog pacijenta. Nije nedostajalo reakcija.

‘‘Doktorica zapravo nije ni vidjela tog pacijenta u posljednjih par mjeseci, tako da ona nije imala ni uvid u njegovo zdravstveno stanje. Svaki pacijent koji ima bilo koju dijagnozu, može u određenom trenutku imati promijenjeno zdravstveno stanje”, rekla je dr. Vikica Krolo za Media servis.

Visoki prekršajni sud donio je pravomoćnu presudu prema kojoj je pozdrav Za dom spremni u pjesmi Bojna Čavoglave kažnjiv. Pjevač Mario Roso, koji je tu pjesmu zajedno s uzvikom otpjevao na 20. obljetnici Oluje u Makarskouj mora platiti kaznu od 765 kuna i sudske troškove, dok je njen izvorni autor i izvođač Thompson isto učinio uoči Oluje u Splitu, a policija nije poduzela ništa. Pravdali su se da ne postoji nijedna pravomoćna presuda. Vidjet ćemo kako će dalje.

Nećemo, nećemo, pa ipak otišli Bandiću. Opačić i Varga novi su žetončići, odnosno članovi Stranke rada i solidarnosti. Evo što je na sve to rekao Milanović u čijoj su vladi bili ministri, a premijer mu ubrzo odgovorio:

“To je moja nelagoda. Dakle, svatko tko nije izbačen iz stranke, ukoliko odluči promijeniti kormilo i komandu odnosno zbor, treba vratiti mandat”, poručio je.

“Trebamo paziti koga stavljamo na listu”.Na adresu Gradske uprave stiglo je oko 9 tisuća primjedbi zagrebačkog GUP-a. Ako Bandić ne uvaži primjedbe:

“Onda idemo na referendum, ali neće biti referendum za rušenje GUP-a, nego za smjenu gradonačelnika”, rekla je Gordana Pasanac iz Udruge građana Sigeta za Antenu.Gradski službenici do 4. rujna moraju obraditi sve primjedbe i odgovoriti na njih, jer se tog datuma GUP treba naći na sjednici Gradske skupštine.

“Kao što nema nitko zeleniji od mene, ekološki osvješteniji od gradonačelnika. Mogu biti isto, ali više sigurno ne, bez obzira zvali se zelini, ovakvi ili onakvi”, poručio je Bandić.

Nakon 5. kolovoza i proslave Oluje, Velika Gospa najvažniji je datum u kolovozu za naše političare. Iskoristili su to i predsjednički kandidati, iako negiraju, ipak dijelom i za samopromociju. A biskupi su iskoristili priliku da za oltarom odašalju razne poruke, pa i o onome što nije u njihovoj nadležnosti. Sisački biskup Košić je kritizirao Školu za život, a ministrica Divjak mu odgovorila: ‘‘Ministar i biskup imaju različite nadležnosti i trebaju ih se držati‘‘.

I za kraj nesvakidašnja, pomalo filmska scena odvila se jučer na autocesti A6 Zagreb-Rijeka. Zbog tehničkog kvara pilot Teodor Gričanec bio je primoran prisilno spustiti zrakoplov kod čvora Ravna gora.

“Samo sam htio jednu stvar, da je kolegica koja je na školovanju neozlijeđena. Razmišljao sam da nekog ne ozlijedim na autocesti, da nemam nekog na duši kasnije i da nam se avion prilikom slijetanja ne zapali”, izjavio je Gričanec. I sve to mu je pošlo za rukom – bez ozlijeđenih i nijedne prometne nesreće.

Podijeli