Tajani: ‘Žao mi je ako su moje riječi krivo protumačene‘, osude stižu...

Tajani: ‘Žao mi je ako su moje riječi krivo protumačene‘, osude stižu sa svih strana

Podijeli
Predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani jučer je na obilježavanju Dana sjećanja za žrtve fojbi pored Trsta skandalozni govor zaključio prisvajanjem Istre i Dalmacije. Osude stižu sa svih strana i traži se objašnjenje, dok Tajani kaže da su mu riječi krivo protumačene.

“Živio Trst, živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija.”

Ovim riječima pokrenuo je lavinu oštrih osuda. Premijer Andrej Plenković.

“Najoštrije osuđujem i odbacujem njegovu izjavu koja ima natruhe teritorijalnih pretenzija i revizionizma. I Vlada i HDZ se tome najoštrije protive i tražimo pojašnjenje te izjave”, rekao je Plenković.

Premijer je pojašnjenje i dočekao. Meni je žao ako su moje riječi krivo protumačene, nisam htio nikoga uvrijediti, samo sam htio poslati poruku da ono što se tada dogodilo da se nikada ne ponovi,” rekao je Antonio Tajani na početku plenarne sjednice EP-a u Strasbourgu.

Ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić izjavila je da je odavanje počasti i sjećanja na žrtve civilizacijski čin koji bi trebao biti vezan uz ideju pomirbe i suživota.

“Revizionizam kakav smo čuli u dijelovima govora je svakako neprihvatljiv za Hrvatsku”, rekla je Pejčinović-Burić. Regirala je i predsjednica Kolinda Grabar- Kitarović koja je rekla da su povijesni revizionizam i iredentizam apsolutno su neprihvatljivi te da odlučno odbacuje i osuđuje pokušaje mijenjanja povijesti i posezanje za hrvatskim teritorijem. O tome će izvijestiti talijanske i institucije Europske unije, dok je predsjednik Sabora Gordan Jandroković rekao da je ‘Hrvatska uvijek oštro osuđivala i osuđuje sve zločine učinjene pod nacističkim, fašističkim i komunističkim režimima i smatra da se žrtve bilo kojeg zločina ne smiju koristiti u političke svrhe‘.

Čelnik SDP-a Davor Bernardić izjavu također smatra skandaloznom.

“Sramotno i skandalozno. Ideja da su Istra i Dalmacija talijanske je temeljna ideja fašizma. Hrvatski se antifašizam protiv toga borio”, rekao je Bernardić.Vrlo sam neugodno iznenađen neprimjerenom Tajanijevom izjavom, rekao je za Media servis eurozastupnik iz Istre, Ivan Jakovčić, a traženu ispriku je naposljetku i dobio.

“Potpuno je neprihvatljivo i za mene i za sve građane Istre i Dalmacije i nema nikakvog smisla to što je učinio. Očekujem da se ispriča, a ja ću svakako inicirati raspravu o tome”, rekao je Jakovčić.

SDP-ov eurozastupnik Tonino Picula siguran je da će se u Europskom parlamentu potegnuti pitanje Tajanijeve odgovornosti, na čemu je SDP već počeo raditi.

Podijeli