Svi žele veće plaće: Štrajk najavljuju policajci, vozači, zdravstveni djelatnici i učitelji

Svi žele veće plaće: Štrajk najavljuju policajci, vozači, zdravstveni djelatnici i učitelji

Podijeli

Nakon ljetnog odmora na Markovu trgu pune ruke posla. Od užeg kabineta, sastanka koalicijskih partnera pa sve do Predsjedništva i Nacinalno vijeće HDZ-a. Pripreme su to uoči, po svemu sudeći, uzbudljive nove sezone. Prva od tema na dnevnom redu bit će zahtjevi zdravstvenih sindikata. U isto vrijeme štrajkom prijete i sindikati školstva te policijski službenici i zaposlenici Ministarstva unutarnjih poslova. U petak će štrajk održati javni autobusni prijevoznici. Svi žele veće plaće.

Ministar rada Josip Aladrović rekao je da će kroz pregovore sa zdravstvenim sindikatima, koji se nastavljaju u petak, naći način da se štrajk ne dogodi i da kolektivni ugovori budu obnovljeni na zadovoljstvo svih.

“Vlada je vrlo jedinstvena u svojim stavovima i očekujemo horizontalno povećanje plaća, odnosno horizontalnu korekciju.”

Vlada ipak nije jedinstvena. Razilaze se mišljenja ministra financija Zdravka Marića i ministra zdravlja Milana Kujundžića, koji je sindikatima obećao četveropostotno povećanje plaća. Marić, pak, daje do znanja da Vlada ne namjerava izdvojiti niti jednu javnu službu kojoj bi osnovica plaće rasla više od 2 posto od 1. rujna. Obojica tvrde da im odnosi nisu narušeni.

“Ja sam rekao nekoliko puta i prije, tako i sada, mi vodimo brigu i pratimo ukupnu politiku plaća svih zaposlenih u državnoj i javnoj upravi. Meni je drago da o tim temama govorimo na jedan afirmativan način.”

“Obojica govorimo hrvatskim jezikom i mislim da se dobro razumijemo. U odličnim smo odnosima, oko svega se mi možemo dogovorit.”

Marić dodaje..

“Ono što je važno za reći, pregovori će se nastaviti, o njima ćemo razgovarati. Mislim da je dobro da se određene strasti smire, nitko tu ne negira želju, volju i namjeru da plaće svih zaposlenih pratsu, ali sve u skladu sa svojim mogućnostima.”

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak ponovila je da zahtjev sindikata za povećanjem plaća u školstvu smatra opravdanim.

“Ministar financija mora razmišljati holistički, ako ne razvijamo sustav i ne razmišljamo razvojno, možemo imati vrlo stabilan proračun i nemamo perspektivu”

Dok se vladajući bore s time kako ispuniti sve želje, a ne opteretiti proračun, šef SDP-a Davor Bernardić iznosi svoj plan.

“Da narastu plaće učiteljima, medicinskim sestrama, liječnicima i policiji. Mi smo prije godinu dana predstavili plan koji je bio ignoriran od strane vladajućih, a to je da se povećanjem osobnog odbitka odmah može osigurati povećanje plaća od 330 do 500 kuna, to je tek prvi korak.”

MOST nezavisnih lista i dalje se trudi smijeniti Kujundžića. Upozoravaju da u ponoć istječe 30-dnevni rok u kojem je Sabor trebao raspraviti i donijeti odluku o njegovom opozivu što znači da je saborska većina zanemarila ustavne rokove i prekršila Ustav. Ines Strenja na aktualnu temu dodaje je nečuveno što je Kujundžić sa sindikatima ispregovarao veće plaće, bez potpore premijera.

“On je trebao podnijeti ostavku i reći: ‘Ja zbilja smatram da liječnici i sestre trebaju veću plaću, ja sam to s njima potpisao, stojim iza toga, dajem ostavku jer smatram da trebaju dobiti veće plaće. Naravno, on je vraćen za stol, a riječ je preuzeo glavni policajac koji drži kesu i sad će on pregovarati.”

Dok drugi prijete štrajkom, Udruge hrvatskih autobusnih javno linijskih prijevoznika će ga i održati u petak 23. kolovoza. U vremenu od 10 do 10:10 sati svi vozači autobusa će se zaustaviti, osim autobusa na brzim cestama. Udruge, između ostalog, traže povećanje plaća kroz sklapanje granskog kolektivnog ugovora te status službene osobe za vozače.

Ako im se ne ispune zahtjevi, najavljuju štrajk na neodređeno od početka školske godine, 9. rujna.

“Mi nemamo više razloga čekati, nama ljudi svakodnevno odlaze. Odljev vozača je toliko visok da ne možemo garantirati da ćemo kroz mjesec, dva moći održati linije. Broj vozača će toliko past da ćemo morati birati koja sela u Hrvatskoj više neće imati prijevoz.”

Jesenkom valu najavljenih štrjkova pridružili su se i policijski službenici i zaposlenici Ministarstva unutarnjih poslova. Traže da se u što skorije vrijeme postigne početna plaća policijskog službenika od najmanje 7500 do 8000 kuna.

Podijeli