SVETI MARTIN NA MURI Simpozij Power of Microbes in Industry and environment...

SVETI MARTIN NA MURI Simpozij Power of Microbes in Industry and environment u Međimurju

Podijeli

Simpozij Power of Microbes in Industry and environment, koji se od 15 do 18. svibnja 2019. godine održava u Svetom Martinu na Muri pokriva sve važne teme primijenjene mikrobiologije i mikrobiologije okoliša.

Ovo je već šesti u nizu, počevši od sastanka u Opatiji 2002. godine, a zatim simpozija u Zadru 2007. godine, Malinske 2010. godine, Primoštena 2013. i Krka u 2016. Kao i prethodne simpozije, organizira ga Hrvatsko mikrobiološko društvo uz suorganizatore iz još nekoliko europskih mikrobioloških društava, promičući suradnju među mikrobiolozima u Srednjoj Europi i šire.

Iz podataka o mjestima održavanja, vidljivo je das u svi prethodni simpoziji bili održani u mjestima uz more, a ovo je po prvi puta da se održava u kontinentalnom dijelu Hrvatske i to baš u Međimurju.

Međutim, to nije prva prisutnost Hrvatskog mikrobiološkog društva njegovih aktivnosti u Međimurskoj županiji. Prva edukativna akcija koju je Društvo organiziralo i provelo bila je javna tribina koja je pod naslovom Infekcije virusom Zapadnog Nila u ljudi i životinja odrzana u Čakovcu sredinom 2013. godine.

Suradnja sa Međimurskom županijom započela je 2016. godine kada se pod pokroviteljstvom i uz potporu županije u Hotelu Spa Golfer održao 6th Croatian Microbiological Congress with International Participation. Osim uobičajenih mikrobioloških tema tom je prilikom također održana javna tribina, ovoga puta posvećena ponajprije Zika virusu i infekcijama koje uzrokuje.

I prošle je godine, također u Svetom Martinu na Muri održan važan međunarodni skup pod nazivom Central European Symposium on Antimicrobials and Antimicrobial Resistance (CESAR 2018).

Podijeli