Sve veći pritisak migranata na hrvatske granice

Sve veći pritisak migranata na hrvatske granice

Podijeli

Dobivanjem zelenog svjetla od Europske komisije za ulazak u Schengen, ali i približavanjem zime sve je veći pritisak migranata koji ilegalno žele prijeći naše granice. Jučer su graničnu policiju na Plješevici obišli premijer Andrej Plenković i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, dok se u susjednoj BiH neposredno uz našu granicu nalazi oko 6.500 tisuća izbjeglica.

“Ovako temeljita i najdetaljnija do sada evaluacija ispunjavanja 8 područja schengenskog akia Europske komisije obuhvatila je sve ove aspekte”.

“Probali smo objasniti našim susjedima u BiH da je u njihovu interesu da krenu kontrolirati ulazak ilegalaca na njihov teritorij, no oni to nisu napravili. Međutim, hrvatska policija i hrvatske institucije nastavljaju raditi svoj posao”.A od novog migracijskog vala Europa strahuje nakon što je turski predsjednik Erdogan izjavio da će iz Turske pustiti 3.6 milijuna sirijskih izbjeglica. Na pitanje je li to prijetnja, gostujući u Intervjuu tjedna Media servisa zamjenik ministra vanjskih poslova Turske Faruk Kaymakcı je odgovorio:

“Nije prijetnja, to je podjetnik na obaveze. Nekada naši zapadnoeuropski prijatelji ne razumiju miroljubiv jezik koji koristimo, jezik komunikacije. Zato je predsjednik Erdogan vrlo hrabro naglasio što će se dogoditi ako se EU ne bude držala obećanja”. A kad je u pitanju naš formalni ulazak u Schengen, inoministar Gordan Grlić Radman vjeruje da će nas Slovenija podržati.

“Ulazak Hrvatske u Schengen najviše će pomoći Slovencima. Jer njihove granice s našom granicom postaju unutarnje granice Unije i sva odgovornost i problemi će se prebaciti na vanjske granice Hrvatske koje će biti vanjske granice EU-a. Stoga u slovenskom je interesu što će Hrvatska ući u schengenski prostor”.

Podijeli