Sustav raspolaganja poljoprivrednim zemljištem i video nadzor na 4. Kolegiju gradonačelnika i...

Sustav raspolaganja poljoprivrednim zemljištem i video nadzor na 4. Kolegiju gradonačelnika i načelnika

Podijeli

U Velikoj vijećnici Međimurske županije održana je 4. sjednica Kolegija gradonačelnika i načelnika općina u Međimurskoj županiji

Na Dnevnom redu sjednice bilo je 6 točaka, a između ostalog informacija o obvezama jedinica lokalne samouprave temeljem Pravilnika o dokumentaciji potrebnoj za donošenje programa raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu Republike Hrvatske te projekt “Video nadzor javnih mjesta”. Što se tiče zemljišta, u Međimurskoj županiji je 5239 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta na preko 2000 katastarskih čestica, od toga su 92 hektra u vlasništvu i na raspolaganju Hrvatskih šuma jer se radi o šumskom dijelu.

Prema novom Zakonu to zemljište ide pod ingerenciju lokalne samouprave uz stručnu i tehničku pomoć regionalne samouprave ili Županije. Što se tiče projekta “Video nadzor javnih mjesta”, postoji inicijativa Ministarstva unutarnjih poslova za uspostavom video nadzora određenih mjesta u općinama i gradovima.

Naime, MUP je temeljem Zakona o privatnoj zaštiti i Pravilnika o načinu i uvjetima obavljanja poslova privatne zaštite na javnim površinama dao ovlasti jedinicama lokalne samouprave da same mogu štititi javne površine putem video nadzora. Cilj je povećati razinu sigurnosti, pogotovo u onim općinama i gradovima gdje je ona sada relatvno niska. Isti će moći koristiti i PU međimurska u nekim daljnjim procesuiranjima.

Podijeli