Sud u Sarajevu Mamiću naložio oduzimanje putnih isprava i zabranu izlaska iz...

Sud u Sarajevu Mamiću naložio oduzimanje putnih isprava i zabranu izlaska iz zemlje, Mamić: BiH je moja sudbina i nada, sud u Osijeku je zločinački

Podijeli

Sud BiH odbio je zahtjev hrvatskih vlasti za izručenjem i određivanjem pritvora Zdravku Mamiću, koji su dostavljeni po međunarodnoj tjeralici, već je naložio oduzimanje putnih isprava i zabranu izlaska iz zemlje. Mamiću se nalaže i javljanje jednom tjedno u nadležnu policijsku postaju u mjestu boravišta, odnosno u Policijsku upravu Čitluk. Ona će pismenim putem obavijestiti sud ukoliko Mamić ne ispoštuje obvezu.

U slučaju da Mamić prekrši neku od mjera zabrane, može mu se odrediti mjera privremenog, odnosno ekstradicijskog pritvora. Izrečene mjere mogu trajati do dostavljanja molbe za izručenje, a najdulje 40 dana, odnosno do 21. srpnja. Na sudu u Sarajevu pojavio se i sam Mamić koji ponovno tvrdi da je žrtva politički montiranog procesa.

“Ne možete nigdje iščitati da sam oštetio državni proračun ili utajio porez za jednu lipu. Dinamo je donio odluke na svim organima da su ponosni na moj rad, da stoje iza mojih odluka, da se ne osjećaju oštećeni, da ne traže nikakvu naknadu. Meni se na leđa navalio režim iz političkih razloga”, tvrdi Mamić.

Prozvao je hrvatske medije da to dovoljno ne propitkuju. Kaže da u BiH prima samo ljubav.

“Ja vidim da se pošto-poto želi moja eliminacija iz sportskog, političkog, čak i fizičkog života u Hrvatskoj. Moja druga država BiH je doista moja sudbina i nada. Mogu zahvaliti što me institucije BiH tretiraju kao normalnog čovjeka sa svim pravima. Mogu zahvaliti i medijima u BiH što me tretiraju kao čovjeka”, kaže Mamić.

Ponovio je teške optužbe protiv bivšeg glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana.

“Moj cilj je da se suđenje, ni meni ni ostalim optuženima, ne dogodi u Osijeku. To je zločinački sud koji sudi po diktatu DORH-a, koji je ucijenjen od hrvatskih službi. Ja znam i dan i vrijeme kada su to dogovarali i kako su to dogovarali. Znam i kad je državni odvjetnik Cvitan u određenom društvu rekao – vi morate osuditi Mamića i ostale na više od pet godina ili sutra hapsimo vas”, optužuje Mamić.

Njegov BiH odvjetnik Zdravko Rajić je rekao da je optužnica opširna. Smatra da će postupak potrajati.

“Ima optužnica blizu 700 stranica, sami činjenični opis oko 35 stranica. To bi zahtjevalo puno veću elaboraciju”, rekao je.

Pravosudnu proceduru u slučaju Zdravka Mamića pojasnio je resorni ministar Dražen Bošnjaković. “Danas ću dobiti spis sa Županijskog suda u Osijeku, kojeg treba prekontrolirati, a tek onda ide zahtjev za izručenjem”, rekao je.

“Zahtjev za izručenjem potpisujem ja. On ide prema Ministrastvu pravde BiH, a tada se proslijeđuje nadležnim sudovima u BiH. Nakon toga ti sudovi donose odluku jesu li ispunjeni formalni uvjeti za izručenje. I nakon toga ministar pravde BiH donosi odluku o izručenju ili neizručenju. Postupak će početi ove dane”, rekao je Bošnjaković.

Kada bi Mamić mogao biti u Hrvatskoj? Bošnjaković kaže da je to stvar procedure Suda BiH. Podsjetimo, Mamića se tereti da je s još šestoricom okrivljenika Dinamo oštetio za oko 200 milijuna kuna. Uoči izricanja prvostupanjske presude Osječkoga suda, u proljeće prošle godine, kojom je osuđen na šest i pol godina zatvora, pobjegao je u Međugorje.

Podijeli