Struka upozorava – prizivu savjesti nije mjesto u medicini

Struka upozorava – prizivu savjesti nije mjesto u medicini

Podijeli

Brojni slučajevi liječnika koji se pozivaju na priziv savjesti kada je posrijedi prekid trudnoće izazivaju buru reakcija. Amsterdamska koalicija upozorava da se radi o epidemiji jer pobačaje odbijaju obavljati brojne bolnice. Predložili su i kako riješiti ovaj problem. Ministar Kujundžić poručuje – moramo pacijentima osigurati dostupnost medicinskih postupaka, a liječnicima pozivanje na priziv savjesti. Struka smatra da prizivu savjesti nije mjesto u medicini.

Ljekarnica nije izdala kontracepcijske pilule na recept. Ginekolozi su odbili obaviti pobačaj. Anesteziolog nije dao anesteziju trudnici koja se odlučila na prekid trudnoće. Svi oni pozvali su se na priziv savjesti. Potaknuti upravo posljednjim slučajem iz Dubrovnika, gdje je pobačaj rađen “naživo”, članovi Amsterdamske koalicije upozorili su da se radi o epidemiji koja je zahvatila bolnice diljem Hrvatske. Od 322 ginekologa, 186 ih odbija obaviti prekid trudnoće, istaknuo je čelnik Demokrata Mirando Mrsić:

“Kolege koji imaju priziv savjesti da ne sudjeluju u prekidu trudnoće ta ista savjest nije upozorila da. odbijajući dati anesteziju ženi koja se odlučila za prekid trudnoće, krše Hipokratovu zakletvu.” Dodaje i da priziv savjesti ne smije zadirati u prava drugih.

“Ne smije sprečavati dostupnost zdravstvene zaštite, a ni izazivati diskriminaciju. U protivnom, imat ćemo to što imamo danas, a to je neučinkovitost, nejednakost te ugrožavanje zdravlja i smanjenje kvalitete dostupnosti zdravstvene zaštite”, kaže Mrsić.

Šefica GLAS-a Anka Mrak-Taritaš kaže da se rješenje ovog problema nalazi u zakonskoj definiciji priziva savjesti.

“Ministre, pozovite ravnatelje bolnica i organizirajte posao. Ovo što se dogodilo u Dubrovniku treba biti iznimka, to treba biti jasno osuđeno. Pitanje je trenutka kada će neka žena iskrvariti na stolu, a tada će biti prekasno”, zaključila je Mrak-Taritaš.

Sve što nije u skladu sa zakonom, etikom i moralom za svaku je osudu, rekao je ministar zdravstva Milan Kujundžić komentirajući slučaj anesteziologa iz Dubrovnika.

“Ja mislim da mi u Hrvatskoj moramo biti legalisti. S jedne strane, moramo osigurati pacijentima dostupnost, neovisno o kojem medicinskom postupku govorimo, a s druge strane isto tako i zakonsku mogućnost priziva savjesti”, rekao je Kujundžić.

To nije realno ni moguće, smatra ginekologinja Jasenka Grujić i dodaje da prizivu savjesti nije mjesto u medicini.

“Prva i osnovna briga liječnika je raditi na dobrobit pacijenta i da mu dobrobit pacijenta mora biti svrhom i prvom brigom. Njegovo osnovno religijsko uvjerenje njegov je problem. Ministar zdravstva može reći: U ovoj bolnici imamo sto posto prizivača, e nećete imati jer ćemo iz bolnice u kojoj imamo deset posto premjestiti liječnike tamo”, objasnila je Grujić.

Zastupnica SDP-a Sabina Glasovac smatra da bi kontracepcijska sredstva i pobačaj trebali biti dostupni i besplatni.

“Ako se i tolerira priziv savjesti, zdravstvene institucije i ustanove dužne su osigurati liječnike i specijaliste koji tu uslugu besplatnog sigurnog i dostupnog pobačaja moraju i osigurati. Ovo su stvarno nestvarne situacije”, objasnila je Glasovac.

Kujundžić je otkrio u kojoj je fazi Zakon o pobačaju.

“Sada se rade široke analize iskustava u svijetu, što je tko poduzimao. Priziv savjesti će ostati, što svugdje u svijetu postoji”, istaknuo je Kujundžić.

Podijeli