Stručnjaci objasnili: Zašto ne trebate raditi dezinfekcijske gelove kod kuće?

Stručnjaci objasnili: Zašto ne trebate raditi dezinfekcijske gelove kod kuće?

Podijeli

Sve više ljudi okrenulo se receptima za domaću proizvodnju sredstva za dezinfekciju ruku, recepte pronalaze na društvenim mrežama, a znanstvenici kažu da ovi recepti ne rade svoj posao.

Farmaceutski znanstvenik dr. Aleksander Edwards sa sveučilišta u Ridingu u suradnji sa portalom “Telegraph” proučio je tri najpopularnija recepta za dezinfekcijska sredstva i ustanovio da ne rade, a evo o kojim se receptima radi.

“Prije svega, moram istaknuti da farmaceutski znanstvenici i proizvođači koriste vrlo specifične postupke kako bi ti proizvodi bili sigurni i djelotvorni”, ističe na početku dr. Edwards.

Ključni sastojak svakog gela za dezinfekciju je etanol (alkohol). Votka ima svega 37% alkohola, a većina komercijalnih sredstava za ruke sadrži 60% alkohola. Dakle, votka nije dovoljno dobra u zaštiti. Pritom, uz aloe vera gel, votka je dodatno razrijeđena. Ukratko, ovaj recept ne radi, piše Dnevni avaz

Denaturalizirani, odnosno “kirurški” alkohol, je jači i bolji jer sadrži 95% etanola, ali mješanjem sa aloe vera gelom mu se mijenja konzistencija i neće se tako dobro širiti po rukama, a ključna stvar u zaštiti je da svaki milimetar ruku bude dobro natopljen gelom. Savijet dr. Edwardsa je da ne koristite ni ovaj recept.

Posljednji na spisku najpopularnijih je bezalkoholni recept koji se sastoji od čaše aloe vere, pet kapi eteričnog ulja čajevca i žličice destilirane lijeske. Ovo svakako neće zaštiti od virusa jer mu fali alkohol, a dr. Edwards kaže da ne postoji dovoljno informacija o antibakterijskim svojstvima ovih sastojaka, pa da svakako ne preporučuje upotrebu ovog gela.

A stručnjaci svakako savjetuju da gel bude sekundarno sredstvo obrane – prvo i najdjelotvornije je uvijek temeljno pranje ruku od najmanje 20 sekundi.

Podijeli