Stručnjaci: Najveća greška je čekati da se dijete samostalno ‘vrati‘ otuđenom roditelju

Stručnjaci: Najveća greška je čekati da se dijete samostalno ‘vrati‘ otuđenom roditelju

Podijeli

U organizaciji Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba danas je započela trodnevna online 3. europska konferencije s međunarodnim sudjelovanjem Europske asocijacije praktičara roditeljskog otuđenja. Tema ovogodišnje konferencije je promocija novih kliničkih spoznaja i teorijskih pristupa u radu s otuđenom djecom.
Ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba Gordana Buljan Flander uvodno je zahvalila svim stručnjacima na sudjelovanju.

“Ne mogu ne primjetiti što smo sve prošli u ovoj godini, profesionalno i privatno, ali smo ipak uspjeli organizirati ovu konferenciju. Čini se da je naša konstantna bitka i misija upravo pretočena u ovih nekoliko idućih dana. Uvijek je vjetrovito i nepredvidljivo, ali tu smo. Stojimo čvrsto, ujedinjeni, fleksibilni i entuzijastični, za svu našu djecu, ali i generacije koje tek dolaze”, poručila je Buljan Flander.

“Osvrnut ćemo se na ono što znamo i ono što smo učinili, ali fokus će nam biti na nečemu iznad toga, na iscjeljenju izvan samog ponovnog ujedinjenja. Pokušat ćemo zaroniti puno dublje, prema istinskom razumijevanju otuđenja, pored dobro poznatih pokazatelja svakodnevne prakse. Dječje odbacivanje jednog roditelja, kakvo danas vidimo, manifestira unutarnji spilitting kod djeteta, traumatični spilitting koji se mora liječiti. Govorit ćemo o traumi, induciranom psihološkom splitting-u, dinamici moći i kontrole, temeljnoj psihopatologiji i kako s tim raditi. Svima su nam najpotrebnija znanja i praktične vještine koje već danas možemo početi koristiti, a moja velika nada je da ćemo svi to dobiti, počevši od sad”, dodala je Buljan Flander u uvodnom govoru.

Sudionike konferencije je virtualnim putem pozdravio i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

“Sa željom da pomognemo svakom mladom čovjeku u njegovom odrastanju, u ranim fazama, ali i kasnijim, pa i kriznim trenucima. Želim puni uspjeh konferenciji. Vidimo se nekom drugom prilikom na prekrasnim zagrebačkim trgovima”.

“Stručnjaci mogu olakšati proces otuđenja ili ga prekinuti. Najveća greška je čekati da se dijete samostalno ‘vrati‘ otuđenom roditelju”, naglasio je Wilfred von Boch-Galau, svjetski ekspert iz ove tematike u okviru svog uvodnog govora

“Odakle potječemo: Znanstvene povijesne perspektive otuđenja”. “U otuđenju se radi o pitanju zaštite djece, a ne kontakata i skrbništva. Gledajmo zašto se dijete patološki stopi s jednim roditeljem umjesto zašto odbija drugog roditelja. Dijete se ‘stopi‘ s roditeljem od kojeg osjeća prijetnje (njegove agresije, odbacivanja…) kako bi ih izbjeglo”, rekao je Nick Woodall na predavanju

“Procjena i tretman otuđenja po psihoanalitičkome modelu”. “Kod otuđenja nema postupnosti – barem 50 posto vremena dijete treba provoditi s otudenim roditeljem… Čekanje da dijete kaže da želi živjeti s otuđenim roditeljem je kontraindicirano – dijete to ne može reći, a mi nastavljamo biti dio otuđujućeg procesa”, naglasila je Karen Woodall na predavanju “Procjena i tretman otuđenja po psihoanalitičkome modelu”.

Predavanje su održali zajedno Karen i Nick Woodall, s londonske Family Separation klinike.

Podijeli