Štrajk se nastavlja do daljnjeg, sindikati najavili nove aktivnosti na Markovu trgu

Štrajk se nastavlja do daljnjeg, sindikati najavili nove aktivnosti na Markovu trgu

Podijeli

23. je dan štrajka prosvjetara. Nastave danas nije bilo u osnovnim i srednjim školama u Krapinsko-zagorskoj, Varaždinskoj i Međimurskoj županiji, a štrajku se pridružio i Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja. Za danas je bio najavljen nastavak pregovora sindikata i Vlade, no do tog sastanka nije došlo – sindikati su Vladi uputili ultimatum, jednog ministra optužili su da laže, a najavili su i nove aktivnosti na Markovu trgu.
Šesti je tjedan štrajka u osnovnim i srednjim školama. Prazne klupe 23. dana štrajka bile su u Krapinsko-zagorskoj, Varaždinskoj i Međimurskoj županiji. Obrazovni sindikati optužili su ministra Josipa Aldrovića da laže jer je za danas najavio nastavak pregovora, no do tog sastanka nije došlo. Sindikati tvrde – poziv nismo dobili. Branimir Mihalinec:

“Ministar Aladrović je mirno mogao koristeći medije i vas kojima je svjesno pustio laž, mogao je objaviti da neće biti sastanka. Ovako izrećena laž može steći dojam da Vlada poziva na sastanak, a bahati sindikati ne žele doći na taj sastanak.”

Iako prosvjetari ne odustaju od svog zahtjeva za povećanjem koeficijenta složenosti poslova od 6,11%, sindikati su Vladi dali rok da im do 16 sati e-mailom pošalje svoju posljednju ponudu. Sanja Šprem:

“Ovoj sagi iscrpljivanja i igre živaca mora doći kraj. U slučaju da Vlada Republike hrvatske debelo razmišlja je li 0 + 0 = 6, mi ćemo nacrt njihove ponude prezentiran na sastanku prošli tjedan, dati na referendum. Ako želi da 68 tisuća zaposlenika u sustavu obrazovanja vidi tu sramotu i ako je to zadnja ponuda, onda ćemo ju poslati u sve škole u Republici Hrvatskoj.”

No, premijer Andrej Plenković i dalje je kod svog stava da je nerazumno štrajkati u vrijeme kada Vlada povećava plaće.

“Nije baš neki sport koji predugo može trajati da ljudi ne znaju kuda će s djecom zbog štrajka koji je po mom dubokom uvjerenju u ovom trenutku, s obzirom na sve što smo stavili na stol i kazali, nepotreban”, dodao je premijer.

Sindikalisti su najavili i nove aktivnosti na Markovu trgu. Sutra će održati konferenciju za medije na kojoj će izložiti pismo upućeno saborskim zastupnicima koji će sutra na sjednici raspravljati o svojim amandmanima na proračun, a na temu povećanja plaća.

“U četvrtak ćemo sve te saborske zastupnike koji su pročitali i nisu pročitali pismo, na Markovu trgu podsjetiti kako bi trebali glasati za proračun ako u njemu nisu ugrađena sredstva za zaposlene u osnovnom i srednjem školstvu”, zaključio je Mihalinec.

Štrajk se nastavlja i dalje. Nastave sutra nema u osnovnim i srednjim školama u Sisačko-moslavačkoj, Zagrebačkoj i Brodsko-posavskoj županiji, u četvrtak u Virovitičko-podravskoj i Koprivničko-križevačkoj, a u petak u Bjelovarsko-bilogorskoj i Dubrovačko-neretvanskoj te u Gradu Zagrebu.

Podijeli