Štrajk se nastavlja, Divjak: Pokazuje se da ima sredstava za povećanje plaća

Štrajk se nastavlja, Divjak: Pokazuje se da ima sredstava za povećanje plaća

Podijeli
Foto: Dino Varošanec

U idućoj godini svim državnim i javnim službenicima raste plaća 6,12 posto, najavio je to danas u Saboru premijer Andrej Plenković. Ipak, time se nije prekinulo nezadovoljstvo sindikata. Potvrdili su – štrajk ide dalje.

Predstavljajući u Saboru godišnje izvješće o radu Vlade, premijer Andrej Plenković poručio je da razumije prosvjetne sindikate i njihove zahtjeve, ali da je štrajk nepotreban. Pritom je iznenađujuće najavio:

“Evo sada ću to prvi put reći. Ponudit ćemo povećanje plaća u idućoj godini od 6 i nešto posto svim državnim i javnim službenicima u tri vala povećanja od 2 posto.”

Da bi to postigli, najavio je da će predložiti odgađanje smanjenja stope PDV-a za jedan postotni bod. Obećao je da će riješiti i pitanja koeficijenta složenosti poslova. Ubrzo je uslijedila reakcija sindikata. Jasno su potvrdili – štrajk se nastavlja. Čelnik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec.

“Nijedna njegova rečenica ne rješava problem zbog kojeg je danas već peti dan štrajka u osnovnim i srednjim školama. Ovakav prijedlog koji je izrečen sa saborske govornice ne rješava problem zaposlenih u sustavu odgoja i obrazovanja. Najavljujemo da se sutrašnji štrajk nastavlja”.

Ako u međuvremenu ne dođe do poziva Vlade, sindikati će sutra prezentirati kada i na koji način će se odvijati štrajk u ponedjeljak. Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić ovakav prijedlog premijera smatra nekorektnim.

“Zato što on šalje poruku polu upućenoj javnosti. Polu upućena javnost će mislit da je premijer sada izašao u susret prosvjetarima, a prosvjetari nastavljaju sa štrajkom, a to je poruka polu upućenoj političkoj javnosti, to je poruka njegovim članovima u HDZ-u. Ovo je politički politički opasan i nekorektan prijedlog prema socijalnim partnerima. Ovo nije ispunjenje sindikalnih zahtjeva, ovo može biti samo startni prijedlog za pregovore”.

Resorna ministrica Blaženka Divjak rekla je da položaj prosvjetnih radnika treba staviti u fokus i poslati jasnu poruku.

“Pokazuje se da izgleda da sredstava ima za povećanje plaća, to je dobra vijest, pokazuje se da su prosvjetari odigrali ključnu ulogu u tome da su izborili povećanje za sve, to se vidi po koeficijentima koji su sada na stolu. O štrajku ja ne odlučujem, to je na onima koji su štrajk pokrenuli”.

Na nezadovoljstvo sindikata osvrnuo se i ministar financija Zdravko Marić.

“Zadovoljstva sindikata nikada u potpunosti neće bit. Moramo se odgovorno ponašati jer imamo gospodarstvo i porezne obveznike koji kontribuiraju u tom istom proračunu. Sliku ne možemo gledati izdvojeno nego u cjelini”.

Danas su bez nastave bili učenici Grada Zagreba. Prema najavi sindikata sutra će štrajkati četiri županije – Zadarska, Vukovarsko-srijemska, Karlovačka i Sisačko- moslavačka. Štrajk je, podsjetimo, počeo 10. listopada, a još se čeka hoće li se štrajku pridružiti i prosvjetni radnici u visokom školstvu.

Podijeli