Štrajk prosvjetara traje punih mjesec dana. Podržavaju li ih roditelji školaraca?

Štrajk prosvjetara traje punih mjesec dana. Podržavaju li ih roditelji školaraca?

Podijeli

Štrajk prosvjetnih djelatnika traje sada već mjesec dana. Iako je prošlog tjedna napravljen određeni pomak u pregovorima između sindikata i Vlade, ne čini se kako će štrajku uskoro doći kraj. Pregovori se nastavljaju u ponedjeljak, a mi smo među roditeljima pokušali doznati podržavaju li štrajk i stvara li im on organizacijske probleme s njihovim školarcima.Danas je točno mjesec dana od početka štrajka u osnovnim i srednjim školama. Kada je započeo vjerojatno nitko nije mislio da će potrajati toliko. Sindikati traže povećanje koeficijenata složenosti poslova, dok Vlada za sada nudi samo povećanje osnovice plaća. Obje strane čvrsto drže svoje pozicije pa se konačni dogovor niti ne nazire. Roditelji s kojima smo razgovarali svi od reda podržavaju štrajk. U tu skupinu pripada i Lana, majka učenice viših razreda osnovne škole.

“Ja definitivno podržavam njihovu borbu, jer mislim da im plaće nisu dovoljne za ono što rade. Oni su tu za našu djecu i odgajaju buduće generacije. Da li podržavam nastavak štrajka? Sada kad su krenuli mislim da bi bilo blesavo prekinuti ga”, rekla je Lana.

Štrajk podržavaju i druge mame, ali i jedan tata s kojima smo razgovarali. Smatraju da učitelji nisu adekvatno plaćeni. Što se toga tiče, sve su glasniji oni koji smatraju da ne zaslužuju svi povećanje plaće, već da bi to trebalo ovisiti o kvaliteti njihova rada. Evo što su nam rekli roditelji.

“To nije do sindikata da naprave neku razradu, već za Vladu da unutar sustava napravi nekakvu kompenzaciju u vidu da tko više radi dobije i veću paću.”

“Tu se ne slažem s njima, mislim da ne zaslužuju svi jednake novce.”

“Definitivno nisu svi profesori isti i ne rade svi jednako kvalitetno. I to svi znamo.”

Na dane kada je škola u štrajku organizirano je čuvanje djece za one roditelje koji druge opcije nemaju. No, svima je draži takozvani “baka servis”, ukoliko imaju tu mogućnost. Stvara li im štrajk organizacijske probleme?

“Kod nas je to OK organizirano, iako nekim roditeljima vjerojatno nije lako. Ja imam dedu i baku, pa onda mogu s njima riješit problem.”

“U principu problema nemam jer je dijete dovoljno samostalno pa i ako dođe do toga može biti sam doma.”

“Ja osobno nemam, ali znam da mnogi roditelji imaju. To nam ne bi trebao biti najveći problem. Da se mene pita – najbolje bi bilo da se škole zatvore na pet dana i da se nikoga ne pušta unutra. Tada bi Vlada shvatila da ne možemo bez školstva.”

Jedna majka iz Zagreba rekla nam je da, iako podržava štrajk, smatra da se sve to trebalo drugačije organizirati.

“Mislim da je problematičan način na koji je štrajk realiziran. S obzirom na to da se već nakupilo nekoliko dana za koje mi roditelji ne znamo hoće li ih djeca morati nadoknađivati. Smatram da bi bilo puno primjerenije da je štrajk realiziran ili početkom ili krajem školske godine.”

Podsjetimo, ministrica obrazovanja Blaženka Divjak ponudila je četiri opcije. Škola može nenastavne dane planirati kao nastavne, odraditi nastavu subotom, skratiti praznike ili produljiti nastavnu godinu.

“Na kraju će ispaštati djeca jer su oni u stresu da će imati nadoknadu subotama, a one su za nešto drugo. Još ih više brine hoće li im se kratiti zimski praznici koji su im itekako potrebni. Ili još gore produljivati školu u lipnju. Mislim da to nije u redu prema djeci, ali ni roditeljima.”

“Subotu ne podržavam, a najrealnije riješenje mi je produljenje školske godine.”

Podijeli