Štrajk javno linijskih prijevoznika: ‘Plaće su od 3500 do 5000 kuna, linije...

Štrajk javno linijskih prijevoznika: ‘Plaće su od 3500 do 5000 kuna, linije se gase‘

Podijeli

Udruge hrvatskih autobusnih javno linijskih prijevoznika, koji djeluju u 30-ak poduzeća i zapošljavaju oko 7 tisuća radnika, najavljuju štrajk upozorenja 23. kolovoza. Traže da se do zakonskog roka, koji ističe 30. studenog, sklope Ugovori o javnim uslugama s prijevoznicima, koji bi ih zaštitili od natječaja i omogućili im subvencije. Koordinator sindikata Duško Kulaš.

“Mi smo bili na sastanku kod ministra Butkovića koji je rekao da se to može odgoditi, prolongirati, da se to ne mora usvojiti. Mi smo ostali u jednom međuprostoru, ne znamo kud ni šta. Svakodnevno se linije ukidaju, ljudi nam odlaze, jer imaju male plaće od 3500 do 5000 kuna i na takav način sustav nije održiv.”

Sindikati naglašavaju da je već donesen Pravilnik o obavljanju javnog linijskog prijevoza putnika u cestovnom prometu, koji je prošao e-savjetovanje. Sredinom srpnja poslali su pismo Vladi, ali odgovor još nisu dobili. U slučaju da se i nakon štrajka upozorenja ne riješi njihovo pitanje, najavljuju generalni štrajk početkom nove školske godine na svim linijama prijevoza putnika, u gradskom, županijskom i međužupanijskom prjevozu. Kulaš naglašava da javno linijski prijevoznici diskriminirani u odnosu na druge.


“Jadrolinija i svi drugi prijevoznici uz obalu su također dobili koncesiju na 10 godina. Oni i HŽ su dobili velike subvencije od države. Gradski prijevoznici kao što je ZET ili Promet Split su također dobili koncesiju na području gdje su im osnivači i dobili su, prije svega, sigurnost radnog mjesta i poslovanja.”

Podijeli