STOP KRAĐAMA I REMEĆENJU JAVNOG REDA I MIRA Kotoriba uvodi videonadzor

STOP KRAĐAMA I REMEĆENJU JAVNOG REDA I MIRA Kotoriba uvodi videonadzor

Podijeli

Trošenje socijalne pomoći na alkohol, prebrza vožnja neregistriranim autima, krađe i provale, droga i ostalo problemi su kod pojedinih Roma u Kotoribi. Osnovat će se Vijeće za prevenciju koje će se baviti tom problematikom.

U vijećnici Općine Kotoriba je održan sastanak Općine Kotoriba, predstavnika policije i novoizabranog Vijeća romske nacionalne manjine. Cilj sastanka bilo je rješavanje problema koji se svakodnevno pojavljuju u romskom naselju u Općini Kotoriba, a u posljednje vrijeme se sve više preslikavaju i na samu Kotoribu.

Načelnik Grgec je upozorio na probleme koje i sam uviđa, ali prima i brojne pritužbe mještana. Predložio je osnivanje Vijeća za prevenciju koje će se baviti tom problematikom. “Pravila i obaveze moraju biti ista za sve” napomenuo je Gregec i dodao:

“U Općini  se puno ulaže, no u posljednje vrijeme ne stigne se popravljati ono što se ošteti, a to rade uglavnom maloljetnici. Mještani se žale i na drveni most preko kanala koji razdvaja romsko naselje od mjesta i predlažu da se on sruši jer u tom dijelu Kotoribe nikad nema mira i  da je veliki problem i droga koja se sve više pojavljuje među pripadnicima romske nacionalne manjine.”

Načelnik Policijske postaje Prelog, Zdravko Kolarić, čestitao je svima na izboru u Vijeće romske nacionalne manjine i naveo da je to čast, ali i velika obaveza. Napomenuo je da su prisutni  brojni problemi, ne samo unutar romskog naselja.

“Život unutar tzv. geta nije dobar, a oni koji su se odlučili maknuti iz romskog naselja, napravili su to sa željom da poboljšaju život svoje obitelji. Problem je što se neki od njih opet okupljaju na ‘mikrolokacijama’ unutar sela i stvaraju svojevrsnu romsku sredinu. Treba se prilagoditi i živjeti životom kakvim živi većina stanovništva. Glasna glazba, neregistrirani auti i ostale stvari su nedopustive i tome treba stati na kraj,” rekao je Kolarić  i pozvao Vijeće da porade na rješavanju tih problema i dodao da je u Policijsku postaju Prelog stiglo više novih policajaca te da će pokušati što više biti prisutni na terenu, ako treba i 24 sata dnevno, a spomenuo je i pozitivan primjer Roma koji su se zaposlili u redovima policije.

Predstavnici Roma su se složili i potvrdili da su upoznati sa svim problemima koji se spominju, od krađa i provala, preko alkoholiziranja na javnom mjestu, do toga da su djeca i maloljetnici često poslije 23 sata vani i rade probleme. Predlažu da se njih privede, pozove socijalna služba i da se roditelji kazne. Vijeće će se potruditi  da se situacija poboljša, ali očekuju pomoć i od policije.

Načelnik Grgec najavio postavljanje video nadzora s obzirom na sve veći broj nedjela koja se događaju u Kotoribi, Općina je odlučila u mjestu postaviti video nadzor kako bi se lakše otkrilo počinitelje takvih prekršaja. Predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine, Marko Balog,  složio se da problemi postoje, ali kako kaže, usamljeni su u njihovom rješavanju. Spomenuo je brojne krađe i provale i zatražio podršku svih u rješavanju tih problema.

Na kraju sastanka, načelnik Grgec je zahvalio svima na odazivu i dodao kako je ovo početak dobre suradnje, a predložio je i osnivanje Vijeća za prevenciju, i to u idućih nekoliko tjedana.

Podijeli