SSSH: Odluka o kvotama za strance bez savjetovanja sa sindikatima je protuzakonita

SSSH: Odluka o kvotama za strance bez savjetovanja sa sindikatima je protuzakonita

Podijeli

Iako je većina jedva dočekala i pozdravila odluku Vlade o povećanju kvota za strane radnike, Savez samostalnih sindikata Hrvatske negoduje.”Poštovani predsjedniče Vlade RH, Naprasnom izmjenom Odluke o utvrđivanju godišnje kvote dozvola za zapošljavanje stranaca za 2019. godinu, Vlada je još jednom pokazala duboko nerazumijevanje toga što znači odgovorno vođenje politika tržišta rada, kao i uloge koju udruge poslodavaca i udruge radnike igraju u njoj.

Navedena odluka donesena je, naime, protivno članku 74. stavku 2. Zakona o strancima koji jasno propisuje da se kvota donosi (a samim time valjda i mijenja) na temelju mišljenja socijalnih partnera i nekoliko drugih institucija. Nejasno je i nevjerojatno kako i zašto Vlada misli da ovo nije pitanje o kojem je potrebno konzultirati i sindikate koji dobro poznaju stanje u sektoru. Ovakav potez samo je još jedan u nizu poteza kojim Vlada pokazuje neusklađenost stavova, izostanak vizije i nedostatak kapaciteta da vodi uravnotežene politike tržišta rada.

Takve politike podrazumijevaju da se stanje prati, radne migracije kontroliraju kroz progresivan i adekvatan rast plaća putem kolektivnog pregovaranja, a potreban uvoz radne snage planira sustavno i proaktivno. Očito Vas moramo podsjetiti da razgovor o kvotama nije tu samo zbog servisiranja poslodavaca, i gospodarskog rasta koji turističkim i građevinskim radnicima koji su Hrvatsku već napustili zbog malih plaća i loših uvjeta rada neće značiti ništa. SSSH smatra da je sustav uvoza radne snage mora biti apsolutno komplementaran zapošljavanju i aktiviranju domaću radne snage, pri čemu je potrebno evaluirati rad HZZ-a u tom području kao i adekvatnost rasta bruto plaća (ne temeljem poreznih olakšica!) i uvjeta rada u Hrvatskoj.

Ovo posljednje ključno je ne samo za aktiviranje i zadržavanje hrvatskih radnika, nego i za privlačenje stranih u zanimanjima u kojima je to potrebno. Smatramo da takav sustav mora biti transparentan, ograničen te da mora biti jasno da stranom radniku pruža jednaku zaštitu i uvjete kao i domaćem. Trenutni sustav, u kojem ne postoji ni državni nadzor proširenih kolektivnih ugovora i to baš u sektorima graditeljstva i turizma, sigurno ne pruža garancije da se prava u Hrvatskoj štite, pa tako ni da neće doći i do eksploatacije stranih radnika i cementiranja radnih uvjeta za sve. Pozivamo Vladu da se što prije pozabavi ovim pitanjem, i da u sustav nadzora uključi sindikate”, stoji u otvorenom pismu SSSH-a kojeg potpisuje predsjednik Mladen Novosel.

Podijeli