Srbija obilježila 20 godišnjiicu NATO bombardiranja, Vučić zaplakao

Srbija obilježila 20 godišnjiicu NATO bombardiranja, Vučić zaplakao

Podijeli
Srbija je jučer obilježila 20. godišnjicu NATO bombardiranja bivše Savezne Republike Jugoslavije. Tim povodom srbijanski nacionalistički političar Vojislav Šešelj u centru Beograda zapalio je zastave Europske unije i NATO-a.

“Ogromna većina zemalja članica NATO pakta u članstvu je Europske unije. Zato mi nemamo što da tražimo u EU. U EU su koncentrirani svi najgori srpski neprijatelji. Postoji samo jedan put za Srbiju i srpski narod, a to je put na istok i integracija s Rusijom, to je integracija s Rusijom, to je vojni savez s Rusijom i drugim prijateljskim zemljama”, rekao je Šešelj.Središnja ceremonija održana je u Nišu. Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić tijekom govora je zaplakao:

“Vas 22 tisuće večeras pokazuje da nikada nećemo zaboraviti jer ne smijemo zaboraviti jer ne smijemo zaboraviti taj teški zločin nad našom djecom i našim narodom. Danas demantiramo zločinački optimizam Jamie Shea. Nismo i nikada nećemo zaboraviti zločine koje ste počinile ovoj zemlji i ovom gradu, gradu heroju Nišu.”​NATO i međunarodna zajednica su kao povod bombardiranja naveli humanitarnu katastrofu prouzročenu sukobima na Kosovu, optužujući režim Slobodana Miloševića, vojne i policijske snage te paravojne postrojbe za progone i ubojstva kosovskih Albanca. Prvi put u novijoj povijesti meta je bila i jedna medijska kuća. U bombardiranju Radio-televizije Beograd stradalo je 16 djelatnika RTS- a a teško je oštećena je i zgrada Radio-televizije Vojvodine u Novom Sadu.

Tijekom 78 dana bombardiranja poginulo je oko 2500 civila, a ozlijeđeno ih je više od 12 500. Poginulo je i nestalo 1008 pripadnika vojske i policije.

Podijeli