SOA iznenada smijenila Karamarkovog čovjeka u Osijeku, trgovao je tajnim podacima

SOA iznenada smijenila Karamarkovog čovjeka u Osijeku, trgovao je tajnim podacima

Podijeli

Šef osječke SOA-e Miljenko Pekić i djelatnik te obavještajne agencije Viktor Rašić, naprasno su smijenjeni nakon što je unutrašnja kontrola utvrdila da su postupali nezakonito – neslužbeno je potvrđeno Telegramu iz dva neovisna izvora bliska Sigurnosno obavještajnoj agenciji. Pekić je bio blizak s Tomislavom Karamarkom i trebao je, kako se pričalo, otići u diplomatsku službu u Bruxelles.

Na tu je činjenicu još prije godinu dana ukazao i utemeljitelj HDSSB-a, Branimir Glavaš, kada je, govoreći na stranačkom skupu u Vinkovcima, upozorio da HDZ želi preuzeti kontrolu nad policijom i sigurnosnim službama. Glavaš je tada rekao kako je Pekiću, za uslugu što Karamarka opslužuje obavještajnim i paraobavještajnim podacima, obećano veleposlaničko mjesto u belgijskoj prijestolnici.

Policija zapanjena podacima

Neovisno o Glavašu, ta informacija je kolala u krugovima bliskim policijsko-obavještajnom aparatu u Osijeku. Pekić i Rašić smijenjeni su, rečeno je Telegramu, jer su jednom osječkom odvjetniku (podaci poznati redakciji) pomogli da dođe do informacija koje mu nisu smjeli ustupiti.

Daljnja rođakinja tog osječkog odvjetnika navodno je bila reketarena u Zagrebu, pa je odvjetnik zamolio Pekića i Rašića da se raspitaju o tim ljudima, što su ovi, kažu izvori Telegrama, i učinili. Dali su mu informacije dostupne SOA-i, što je odvjetnik iskoristio i prezentirao ih krim policiji, kako bi im olakšao pronalaženje navodnih ucjenjivača.

U odjelu kriminalističke policije bili su zapanjeni činjenicom da osječki odvjetnik raspolaže informacijama koje običnim građanima ne mogu biti dostupne, pa je naložena istraga. Unutarnja kontrola uočila je da su Pekić i Rašić neovlašteno ulazili u bazu podataka SOA-e i, tvrde izvori Telegrama, informacije o određenim osobama dostavili odvjetniku.

Hitna mirovina ili nečastan otpust

Pekiću i Rašiću doslovce je dano 15 minuta da potpišu pristanak na hitno umirovljenje, jer će, ne učine li to, dobiti nečasni otpust zajedno s kaznenim prijavama. Obojica su to i učinila – kaže jedan od Telegramovih izvora. Njegovu priču potvrdio je i drugi izvor našeg portala.

Zanimljivo, odvjetnik o kojem je riječ, posredovao je u kupoprodaji kuće bivšem osječkom šefu SOA-e, Josipu Bariću. Ta kuća, kao što je nedavno pisao Telegram, prodana je temeljen krivotvorene punomoći, pa se zbog tog slučaja vodi sudski spor.

Stvarni vlasnici kuće tužili su Barića i tražili poništenje ugovora. Svjestan nelegalne kupnje, Barić je kuću prodao ubrzo nakon kupnje i to tadašnjem vozaču obavještajne službe, a ovaj pak, shvativši u što se upustio, kuću je na prevaru utrapio pukovniku Hrvatske vojske, Miji Haršanjiju.

Dug će se pokriti iz proračuna

Kako je Telegram pisao, neslužbene informacije govore da bi vlasnici nezakonito prodane kuće mogli biti isplaćeni iz sredstava državnog proračuna, što bi pak značilo da bivši šef osječke SOA-e, Josip Barić, ne bi snosio materijalnu štetu.

Barić je nakon odlaska iz SOA-e prešao u hrvatsko veleposlanstvo u Budimpeštu, dakle u diplomatsku službu, kakva je, prije smjene, bila obećana i Miljenku Pekiću, sad već bivšem šefu SOA-e u Osijeku.

telegram.hr

Podijeli