Slučaj Hidroelektrane Dubrovnik: Starmanu i Rukavini određen jednomjesečni pritvor

Slučaj Hidroelektrane Dubrovnik: Starmanu i Rukavini određen jednomjesečni pritvor

Podijeli

Osumnjičenima u slučaju Hidroelektrane Dubrovnik, članu Uprave HEP-a Nikoli Rukavini te bivšem šefu HEP Proizvodnje Željku Starmanu, određen je istražni zatvor.

Glasnogovornik suda Pero Miloglav izjavio je da obrana nije najavila žalbu, kako bi ispitivanje devet svjedoka moglo čim prije početi pred Županijskim državnim odvjetništvom. Starman i Rukavina osumnjičeni su za kazneno djelo protiv opće sigurnosti vezano uz zaštitu na radu te za kaznena djela opasnog izvođenja građevinskih radova.

Podsjetimo, u požaru koji je u hidroelektrani Dubrovnik buknuo 10. siječnja ove godine poginula su trojica radnika, a njihova tijela pronađena su tijekom trodnevne potrage. Građevinski radovi u hidroelektrani nisu izvedeni u skladu s relevantnim propisima i pravilima struke, priopćila je policija. Prema izjavama odvjetnika, osumnjičeni se ne osjećaju odgovornima za djela koja im se stavljaju na teret. Evo što je jučer rekao Krešimir Škarica, odvjetnik Nikole Rukavine:

“Što se tiče objektivne odgovornosti, u cijelom tom lancu postupanja i odlučivanja u HEP-u on je bio samo jedna od karika, niti prva niti zadnja.”

Starmanov odvjetnik Gordan Preglej izjavio je pak kako je HEP Proizvodnjavelika jedinica s dvije tisuće zaposlenika, a lanac u pripremi ugovora izuzetno dug.
“On je kao odgovorna osoba jedini u mogućnosti potpisati taj ugovor, međutim, stručne službe koje su ispod njega apsolutno rade na pripremanju tog ugovora i donose mu praktički gotov ugovor.”

Osim Starmana i Rukavine, osumnjičeno je još šest osoba koji se brane sa slobode. Za teška kaznena djela protiv opće sigurnosti predviđena je zatvorska kazna od 3 do 15 godina zatvora, a za kaznena djela opasnog izvođenja građevinskih radova od šest mjeseci do pet godina zatvora.

Podijeli