Sljedeći tjedan rasprava o Kujundžićevom opozivu: Ne bojim se za poziciju

Sljedeći tjedan rasprava o Kujundžićevom opozivu: Ne bojim se za poziciju

Podijeli

Iako je velikom rekonstrukcijom Vlade ovog ljeta uspio zadržati svoju ministarsku fotelju, ministar Milan Kujundžić svoju će poziciju morati braniti pred saborskim zastupnicima. MOST-ov zahtjev za opozivom napokon sljedeći tjedan dolazi na dnevni red u Sabor.

Zastupnici MOST-a upozoravaju da je prošlo gotovo 80 dana otkako su predali zahtjev za opozivom ministra zdravstva Milana Kujundžića.
“Naše zdravstvo žrtvovano je zbog igri prijestolja”, smatra zastupnica Ines Strenja. Poručila je da su ove jeseni eskalirali svi problemi koje su pobrojali u tekstu za njegov opoziv.

“Mi više nemamo vremena čekati. Nemamo vremena biti taoci nesposobnog ministra kojeg premijer ne smjenjuje zbog političkih razloga. Neka premijer napokon progleda i vidi koliko je ugroženo zdravlje i koliko ne poduzimajući ništa dovodi u situaciju da su nam na ulicama ne samo liječnici i sestre, nego očekujemo i bolesnike”, pojasnila je Strenja.

A što očekuju od pokušaja opoziva ministra Kujundžića? Šef MOST-a Božo Petrov kaže da im je prvenstveno cilj upozoriti javnost na ono što se događa te tako stvoriti dodatan pritisak na Vladu kako bi progledala.

“Meni je malo problematično očekivati da će nečiji žetončići u jednom trenutku postati moralne osobe, ali uvijek se možemo nadati. Ono što je mnogo važnije od toga kako će na kraju biti glasovanje je što će na kraju premijer shvatiti, a što će građani misliti o ovoj Vladi, što je poduzimala u sektoru zdravstva i kako će ti isti građani vrednovati tu Vladu za godinu dana na parlamentarnim izborima”, dodaje Petrov.

No, Kujundžić se za svoju poziciju ne boji.

“Ja mislim da bi bilo dobro jednom godišnje svakog ministra prozvati što je radio i što je napravio, ali bi isto tako netko trebao jednom godišnje i saborske zastupnike ispitati što su napravili i što rade”, rekao je Kujundžić.

Kujundžić će biti ministar i nakon rasprave, siguran je i predsjednik kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić. O proceduri i rokovima za raspravu kaže:

“Ono što je važno jest držati se ustavnih rokova, a to je da se rasprava o povjerenju ministru mora obaviti u roku od 30 dana nakon što je uvrštena u dnevni red. Kao što znate, mi smo 18. rujna tu točku uvrstili u dnevni red. Koliko ja znam, a nije teško zbrojiti, do 18. listopada Hrvatski Sabor o tome je dužan provesti raspravu.”Dodaje, ta će točka na dnevnom redu biti idući tjedan.

Podijeli