Sindikati izašli iz GSV-a i traže smjenu Pavića, HUP: Zalažemo se za...

Sindikati izašli iz GSV-a i traže smjenu Pavića, HUP: Zalažemo se za dijalog

Podijeli

Tri sindikalne središnjice zatražile su smjenu ministra rada Marka Pavića zbog protureferendumske kampanje i nekompetentnosti, a objavile su i da izlaze iz Gospodarsko-socijalnog vijeća jer se u njemu, kažu, favoriziraju poslodavci.

Mladen Novosel i Krešimir Sever:
“Dakle, ako istovremeno Hrvatska predsjeda Europskom unijom od 1.1. iduće godine, ako želi biti primjer zemlje u kojoj socijalni dijalog postoji, onda mora okrenuti ploču. Prvo mora smijeniti ministra Pavića, a onda se moraju preispitati ostali ministri u ovoj Vladi koji rade protiv naroda, a ne za narod.”

“Dođemo na sjednicu GSV-a, pokušavamo raspravljati o temama koje su se stavljale na dnevni red, a nakon toga nas se pokušava kratiti u raspravama jer poslodavci nemaju vremena, a i tako su se već unaprijed dogovorili što će i kako zaključivati i u kojem pravcu će ići. Vlada sa svoje strane ne šalje ministre ili oni ne dolaze.”


Reagirala je i Hrvatska udruga poslodavaca. Glavni direktor Davor Majetić poručio je da se HUP zalaže za poboljšanje socijalnog dijaloga, ali da bi se on unaprijedio, potrebno je razgovarati. Smatraju da zaustavljanje rada GSV-a nije potez u interesu socijalnih partnera i građana. Ako premijer ne posluša njihov zahtjev za smjenom ministra Pavića, imaju pripremljene odgovore.

“Na način koji to ocijenimo smisliti mi ćemo organizirati ono što sindikati mogu. Nema tu puno mudrolije, nekoliko je repertoara koje sindikati mogu napraviti – prosvjedi i štrajk. Sve je moguće”, najavio je Vilim Ribić.

Što se zbrajanja prikupljenih potpisa za raspisivanje referenduma tiče, treba im još desetak dana. S vladajućima oko mirovinske reforme ne planiraju razgovarati.

“Kada se u javnosti pokušavaju slati različite poruke od strane vladajućih ili njihovih bliskih suradnika da bi se sada trebalo pregovarati, mi smo vrlo jasno rekli da u ovom trenutku pregovora nema, vrijeme za pregovore je prošlo. Mi smo nudili vrijeme za pregovore, međutim druga strana se nije odazivala iz svoje bahatosti i samouvjerenosti da imaju više nego dovojno ruku u Saboru da zakon mijenjaju kako i na koji način žele”, objasnio je Sever.

Imaju poruku za Vladu:

“Prema tome, ova Vlada, ovaj Sabor, alternativu nemaju, ali isto tako, kao što je Vilim rekao, ako pokušaju na tragu manipulacija s nekim prošlim referendumskim inicijativama činiti nešto da referenduma ne bude, imamo dovoljno prsluka svih boja u Hrvatskoj pa ćemo ih obući.”

Podijeli