Sindikati će za Praznik rada održati e-prosvjed

Sindikati će za Praznik rada održati e-prosvjed

Podijeli

Predsjednici triju sindikalnih središnjica, Matice, Nezavisnih sindikata i Saveza samostalnih sindikata najavili su održavanje e-prosvjeda za sutrašnji praznik rada, jer se zbog epidemije koronavirusa ne može održati tradicionalni prosvjed na kojem su htjeli prosvjedovati protiv rada trgovina nedjeljom i blagdanima. Upozorili su i da kriza nije zaustavila kršenje radničkih prava.

Predsjednik NHS-a Krešimir Sever:

“Ovo je vrijeme koje je pokazalo na koji način se sve i sada krše radnička prava, čak bi rekao i pogotovo. I koliko god nam je zapriječeno napraviti prosvjed zbog rada trgovina, otvorio se prostor za nešto sasvim drugo. Da vrlo jasno pred svima progovorimo i upozorimo i na ove najave izmjena Zakona o radu koje traži HUP, a vidimo i da drugi pušu praktički u isti rog, ali jednako tako i kršenja cijelog niza radničkih prava koja su se u ovom vremenu događala.”

Među kršenjima izdvaja uzimanje godišnjih dana radnicima koji su bili onemogućeni raditi ili su radili od kuće, na nedostatak zaštitne opreme za radnike i prisilno potpisivanje sporazumnog raskida ugovora o radu tako da radnici nemaju pravo na naknadu za nezaposlenost.

“Dio radnika je pritisnut nakon što je Vlada donijela mjeru od 3,250 kuna potpore poslodavcima, a ne zapravo radnicima za zadržavanje radnih mjesta. Bili su prisiljeni potpisivati ugovore o radu na 3.250 kuna. Sad kad imamo situaciju da će od travnja to biti 4.000 kuna imamo ponovno situaciju da se radnike pritišće da potpišu na taj iznos kako poslodavci ne bi isplaćivali razlike.”

Dodao je da su upozoravali da bi bilo bolje da se vladina potpora isplaćuje radnicima, a ne poslodavcima.

Podijeli