Sava kod Jasenovca u porastu, na ostalim mjestima smiruje se situacija

Sava kod Jasenovca u porastu, na ostalim mjestima smiruje se situacija

Podijeli

Osim Jasenovca gdje je Sava i dalje u porastu, na ostalim kritičnim točkama u Hrvatskoj smiruje se situacija s vodostajima. Korana i Kupa kod Karlovca od jutra su pale za 20-ak centimetara. Una kod Hrvatske Kostajnice usporila je rast, ali na snazi je i dalje izvanredno stanje.

Premijer Andrej Plenković i ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić, obišli su poplavljena područja.
Vodostaj Save u Jasenovcu u 15 sati iznosio je 812 centimetara i u daljnjem je porastu. No, Zoran Čavlović voditelj Glavnog centra obrane od poplava Hrvatskih voda za Media servis je rekao da se ne očekuju veći problemi.

“Budući da imamo prostor Lonjskog polja i uspostava Trebež je otvorena, pa ćemo pokušati što više vode odvesti u recenciju da oslobodimo što više prostora za vodni val. U Županji očekujemo vodostaj od 900 cm, što je za skoro 3 metra niži od vodostaja 2014. godine kada smo imali katastrofalnu u Županjskoj posavini.”

Vodostaji Kupe i Korane od ponoći su u stalnom padu. Na karlovačkom području poplavljeno je 20-ak stambenih objekata, no Goran Franković, zapovjednik Vatrogasne zajednice za MS je rekao da je zadovoljan situacijom. Kaže, moglo je biti mnogo gore.

“S ovakvim vodostajima i brzim porastom rijeka, znači uzvodno rijeke Korane, Dobre i Mrežnice, ja moram reći da sam s ovakvim stanjem prezadovoljan. Žao mi je svakako svake štete koja je nastala, jer je to za svakog čovjeka katastrofa. Trudimo se i nadamo se da će svaka stambena jedinica biti obranjena.”

Premijer Andrej Plenković, u pratnji ministra zaštite okoliša Tomislava Ćorića obišao je poplavljena područja u Karlovcu. Istaknuo je donošenje Zakona o obrani od poplava na području rijeke Kupe, temeljem kojeg bi novi sustav obrane trebao biti gotov do 2023. godine.

“Danas gradonačelnik razgovara s jednom tehničkom delegacijom na razini EU, kako bismo projekt koji je vrijedan 120 milijuna eura realizirali i na jedan dugoročniji način pomogli svim Karlovčankama i Karlovačnima da ove visoke vode u gradu na četiri rijeke izazivaju u budućnosti što manje šteta i negativnih posljedica.”

Ministar Ćorić rekao je da je zadovoljan trenutnim stanjem, ali da je činjenica kako box barijerama ipak nije spriječen prodor vode na svim mjestima, zbog čega je došlo do poplava objekata.

“Upravo zbog toga užurbano radimo na rješavanju imovinsko-pravnih odnosa i do kraja godine, siguran sam, ćemo završiti dokumentacijskih dio. U drugom dijelu sljedeće godine očekuje nas početak radova na čitavom nizu lokacija, upravo na području Kupe.”

U Sisačko-moslavačkoj i Karlovačkoj županiji u dvije osnovne škole i dvije područne škole došlo je do privremenog prekida nastave zbog poplava. Također, neke škole su, ovisno o razvoju situacije, najavile mogućnost privremenog prekida nastave.

Podijeli