Sara Kolak uz hrvatski rekord do finala OI

Sara Kolak uz hrvatski rekord do finala OI

Podijeli

Baš kao i Sandra, i Sara Kolak pokazala je najbolje od sebe u trećem hicu kvalifikacija. Ludbrežanka je sa 64,30 m u bacanju koplja izborila finale i oborila hrvatski rekord!

Fantastičan završetak dana u atletskom programu za Hrvatsku na atletskom Olimpijskom stadionu u Riju. Ludbrežanka Sara Kolak izborila je finale u bacanju koplja najboljim hicem u skupini A od 64 metra i 30 centimetara, što je novi hrvatski rekord!

– Finale Olimpijskih igara bila mi je najveća želja, to mi je kruna sezone. U zadnjem hicu ponavljala sam si da ne želim ići doma. I ne idem doma – rekla je Sara za HRT i dodala:

– Prve dvije serije treba čim prije zaboraviti. Trebam se fokusirati na prekosutra, opet je u 9 sati finale (petak od 2:10 po srednjoeuropskom vremenu, op.a.). Trebam dobro otvoriti natjecanje i dat ću sve od sebe da uđem u prvih osam.

Video rekordnog hica pogledajte ovdje.

Eksplodirala u trećem pokušaju

Sara je djelovala impresionirano ambijentom i u prva dva hica (55,68; 55,86) nije pokazala sve što može, no europska bronca iz Amsterdama sa samo 21 godinom na leđima eksplodirala je u trećem, posljednjem pokušaju i, baš kao Sandra Perkovićizborila olimpijsko finale. Popravila je pritom osobni, ali i nacionalni hrvatski rekord postavljen upravo na EP-u (63,50m).

Osim Sare, kvalifikacijsku normu za finale iz skupine A prebacile su i BjeloruskinjaTacijana Kaladovič (63,78m), Južnoafrikanka Sunette Viljoen (63,54m) te KineskinjaHuihui Lyu (63,28m). U skupini B nadmašile su je samo mlada Poljakinja Maria Andrejczyk nacionalnim rekordom od 67,11 metara te Čehinja Barbora Špotákova sa 64,65m.

Preko rukometa do koplja

– Uh, koplje sam bacala na cestu, u drvo, čak sam i probušila tenisicu i ozlijedila nogu. Bilo je strašno. No dobro, to je bilo na početku, a prvi se mačići bacaju u vodu – rekla je Sara nakon europske bronce u Amsterdamu prije nešto više od mjesec dana.

– Mama Aleksandra bila je rukometna golmanica, pa sam i ja branila. Imala sam ruku, pa sam i dobro bacala kontre. Na školskom natjecanju u 7. razredu bacila sam neku lopticu daleko i pozvali su me na atletski trening. Kad sam došla na stadion, u ruke su mi dali koplje. Nisam imala pravo izbora – smije se Sara.

Sandra kao velika potpora

Sarinu karijeru, pa i život, obilježio je i susret sa Sandrom Perković u Medulinu prije četiri godine. Naša zlatna olimpijka Saru je uzela pod svoje i postala joj svojevrsna mentorica.

– Imala sam puno sreće u životu. Sandra mi je velika potpora. Prije nekoliko godina kupila mi je i najskuplje koplje koje postoji, od ugljičnih vlakana. Nosit ću ga na Olimpijske igra u Rio, nadam se da ću ga daleko baciti. Želim Sandri dokazati da nije pogriješila sa mnom – istaknula je Sara, koju je hrvatska diskašica bodrila s tribina.

Uporna je i tvrdoglava baš poput Sandre.

– Kad sam počela bacati koplje, mnogi su mi govorili da nije to za mene. I rekla sam si da ću svima pokazati da mogu – rekla je.

Zafrkavali je za kilažu

Bilo je i ružnih dobacivanja.

– Prije par godina bila sam malo jača, pa bi me zafrkavali za kilažu, bicepse… No nema veze, uspjela sam. Pobijedila sam ih sve – kazala je Sara i još jednom začepila usta svim kritičarima.

Olimpijsko finale, a tek joj je 21 godina…

24sata.hr

Podijeli